Aby křehké Vánoční ozdoby vydržely i na příští rok

 

Přece jen do krabic

 

Ano, dáme je do krabic. Ne každý ale má doma tolik prostoru, aby mohl skladovat celý rok desítky krabic, krabiček a dóz. Originální obaly od vánočních ozdob totiž obsahují i plastové výlisky, které oddělují jednotlivé kousky od sebe. Do krabice tak vejde sotva pár ozdůbek. Jak tedy udělat, aby jich do jedné krabice vešlo víc a nerozbily se?

 

Rozděl a chraň

 

Velká krabice určená na křehké ozdoby by měla být především pevná. Jednotlivé ozdoby by se neměly vzájemně dotýkat. Především ne ty skleněné. Musíme je tedy při skládání od sebe oddělit něčím měkkým, ale pevným. Jsou -li všechny stejně velké, pak bude stačit vyrobit si z kartonu mřížku a skládat je do jednotlivých okýnek. Použít můžeme třeba krabici od některého dárku. Ale co když jsme ozdoby sbírali více let a jsou různě velké a mnohdy ani ne všechny jen kulaté?

 

Balit nebo oddělovat

 

Nejsnadnějším způsobem je zabalit každou ozdobu zvlášť do papíru nebo kuchyňské utěrky. Jenže takto uložené zaberou i nejvíc místa. A co tak využít roličky od toaletního papíru nebo kousky kartonu? Namítáte, že do roličky žádná ozdoba nevejde? To přece nevadí. Nejde o to ji zabalit celou, ale oddělit od ostatních. stačí roličku rozstřihnout svisle tak, aby se dala rozevřít. Položíme první ozdobu do rohu krabice a roličku lehce ovineme kolem ní. Pak uděláme totéž s další až než budou všechny ozdoby bezpečně v krabici.

 

Co když je málo roliček

 

Namísto roliček od toaletního papíru můžeme použít nastříhané proužky kartonu z krabic od dárků. Nebo docela obyčejné kuchyňské utěrky. Ty ale nejlépe přeložené napůl. takto uložené ozdoby nám dozajista přežijí bez úhony až do dalších Vánoc.

 

Nezapomínejte oddělovat jednotlivá patra vrstvou kartonu nebo třeba balicího papíru. Jednotlivé ozdoby jsou v krabici v bezpečí, ale celá dohromady je velmi křehká. Měly by být tedy průhledná a nebo přinejmenším popsaná zvenčí. Aby nikoho nenapadlo s ní zacházet hrubě.