Co dělají krátkodobé diety s naším tělem

 

Počítáme kalorie

 

Nejčastější dietní jídelníčky jsou založené na počítání denního příjmu kalorií. Ty nejdrastičtější z nich mají i méně než 800kJ za den. To už je však skutečně hazard se zdravím. Dospělý člověk potřebuje ke zdravému životu i při udržování stávající váhy mnohem víc. U dospělých žen jsou to cca 4500kJ a u mužů a dětí dokonce o tisíc kJ víc. Pokud sportují nebo při namáhavé fyzické práci musí být samozřejmě příjem za den ještě vyšší. Takže jak tedy rychle hubnout? Bez ohrožení svého zdraví můžeme na potřebnou dobu omezit denní příjem kalorií. dostatečně vyvážený jídelníček lze sestavit i s polovinou kalorií. pro ženy to však nemá být méně než 2000kJ a pro muže 2500kJ. Dětem se nedoporučuje snižovat příjem na méně než 3500kJ. Takto sice spolehlivě začneme hubnout, ale taky po skončení diety hrozí, že se nám pracně shozená váha vrátí.

 

Cukry, tuky, bílkoviny

 

Na principu přerozdělení poměru jednotlivých složek potravy nám jídelníček zpracuje dobrý výživový poradce. Ale dokázali bychom to i sami? Nejspíš ano a u krátkodobé diety určitě ano. Vyvážený jídelníček obsahuje jednotlivé složky v poměru: 30% tuky, 30% bílkoviny a 40% cukry.

Divíte se tomu velkému množství cukru? Sacharidy obsahuje většina příloh na našem talíři. Navíc jednoduché monosacharidy naše tělo velmi dobře stráví. Horší to bude s polysacharidy. takzvanými složenými cukry. Pro představu jedna vrchovatá čajová lžička obyčejného řepného cukru obsahuje přibližně 400kJ. Pět až šest takovýchto malých lžiček cukru splňuje náš celodenní příjem sacharidů. A to je třeba při redukční dietě spotřebu cukrů ještě snížit. Při krátkodobé dietě až na polovinu.

takže složení dietního vypadá poměr složek následovně: 20% cukrů(sacharidů), 40% tuků a 40% bílkovin(proteiny).

 

Další možnosti

 

Místo klasické redukční diety můžeme využít i některý z detoxů organismu. Od několikadenních až po ty čtyřtýdenní. Tyto nám však pomůžou maximálně zhubnout dva tři kilogramy do plavek, šatů nebo obleku. Taky dokážou naše tělo rychleji nastartovat pro dietní režim. Ideální je ale celková změna a začít pomalu měnit svůj životní styl ke zdravějšímu.