Minimalismus proti funkcionalismu

 

Funkcionalismus v době své největší slávy

 

Funkcionalismus je architektonickým směrem. Tento směr vznikl někdy v období dvacátých let dvacátého století. Nejprve jako teorie tehdejších architektů. Největšího rozmachu dosáhl v letech padesátých. Pak tak trochu upadl v zapomnění. Přesto si nachází své příznivce i dnes. Čím se vyznačuje? Především je to strohostí a omezeným množstvím používaných materiálů. Převládá beton a dřevo. Barvy, pokud se to tak dá nazvat, si vystačí s bílou, černou a všemi odstíny šedé mezi tím. Barevný akcent udává množství a druhy použitého dřeva. A to jak na fasádách domů, tak i uvnitř v interiéru. Tento styl se ke konci své největší slávy stal celosvětovým trendem. Doslova si podmanil celý svět

 

Minimalismus se stále vyvíjí

 

Minimalismus začal vznikat někdy v šedesátých letech dvacátého století. Navázal tak na funkcionalismus. Lidé potřebují okolo sebe barvy a ty jim pravděpodobně začaly v převaze černé a bílé chybět. První minimalistické kousky byly z pera malířů. Začaly vznikat pruhované barevné obrazy. K nim se přidaly obrazy složené ze čtverců a dalších geometrických tvarů. Byly sice krásně barevné, ale zcela neosobní. Mohl je použít kdokoli a kamkoli. Postupně se minimalismus překlenul i do bytového dizajnu. Mizely samostatně stojící skříně. Namísto nich začaly vznikat první komplexně sestavené nábytkové stěny. Obytný prostor se rozčlenil beze zbytku do zón podle způsobu využívání. Nedostatek možností sebevyjádření nahradilo množství barev.

 

Prolínání aneb nic není jednoduché

 

Funkcionalistické interiéry začaly vypadat nudné a ponuré. Minimalismus obsahoval prvky funkcionalismu už od svého počátku. Tak proč by tomu nemohlo být i naopak? V soudobých funkcionalistických bytech už najdeme i barvy. Sice v hodně omezené míře, ale jsou. Někdy stačí jediný barevný odstín. Například červená sedačka a k ní ladící koberec.

 

Oba styly jsou však úplně odosobněné. Geometricky jednoduché. Nic nevypovídají o povaze svých majitelů. Dokážete si představit v takovém domově žít? Dům či byt, který i po letech vypadá jako teprve postavený. Jakoby se do něj teprve měl někdo nastěhovat.