Čočka s volským okem - tradiční recept plný zdraví

Jestli jste čočku škrtli ze svého jídelníčku, protože na ni nemáte dobré vzpomínky z dětství, je to celkem škoda. Čočka je vlákninová bomba, jak jsme psali v tomto článku a je vhodné občas si ji dopřát.

Její příprava je navíc rychlá, tak máte oběd hotový za chvíli.

 

Co potřebujeme?

  • 500 g čočky
  • 2 cibule
  • 3 polévkové lžice hladké mouky
  • olej
  • ocet
  • pepř
  • sůl
  • vejce (podle poču chystaných porcí)

Jak na to?

Příprava je naprosto snadná. Čočku přeberte a properte studenou vodou. Nechte ji v hrnci ve studené vodě alespoň hodinu nabobtnat. Pak v tom samém hrnci, té samé vodě čočku uvařte doměkka. Přebytečnou vodu slijte a dejte si ji bokem - bude se ještě hodit.

Cibulku si nakrájejte na kostičky a osmahněte dozlatova na troše oleje. Zaprašte moukou a zalijte trochou vody, kterou jste slili. Podle chuti přidejte ocet a krátce povařte. Poté vmíchejte do uvařené čočky a dochuťte solí a pepřem.

Na pánvičce rozpalte trochu oleje, rozklepněte vejce, dochuťte solí, pepřem nebo kořením dle vaší chuti a po cca minutě je hotové volské oko. S ním i celý oběd nebo večeře. Dobrou chuť!