Zeleninové lečo - i bez klobásy chutně zasytí

Recept na lečo se vyplatí si pamatovat. Jednak proto, že je k jeho přípravě potřeba jen pár surovin, ale také proto, že zeleninové lečo je dietní jídlo, které díky vysokému obsahu vlákniny spolehlivě zasytí a zároveň díky bílkovinám dodá tělu stavební jednotku pro svaly.

 

 


Co potřebujeme?

  • 2 cibule
  • 0,5 kg zelené nebo bílé papriky
  • 0,5 kg rajčat
  • 4 vejce
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tabasco (podle chuti)

Jak na to?

Nejzdlouhavější na přípravě leča je očištění paprik. Je potřeba zbavit je jádřinců a nakrájet na menší kousky. Rajčata pak nakrájejte na podobně velké kousky také.

Ve velkém hrnci zpěňte na troše oleje cibulku a jakmile začne sklovatět, přidejte papriky. Promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte chvíli podusit, aby papriky změkly. Pravidelně promíchávejte, aby se cibulka s paprikou nepřipálily. 

Přidejte rajčata a trochu osolte, aby zelenina pustila šťávu. V otevřeném hrnci vařte na mírném plameni a pravidelně promíchávejte. Když jsou papriky a rajčata dostatečně měkké (v leču necítíte slupky), je čas přidat vejce.

Vajíčka si našlehejte společně se špetkou soli a pepře. Za stálého míchání je pak přilévejte do hrnce k zelenině. Lečo povařte na mírném plameni (a průběžně míchejte) ještě přibližně 5 - 10 minut, dokud se vajíčky dostatečně nezahustí. Podle chuti můžete přidat pár kapek tabasca nebo chilli.

Hotové lečo poznáte podle několika nápověd - zelenina je měkká, slupky nejsou při ochutnání poznat a šťáva se téměř vyvařila.

Servírujte jen s celozrnným chlebem a máte vynikající dietní večeři. Dobrou chuť!