Bezlepkové muffiny pro fajnšmekry

Žádný lepek, žádné obilniny, žádné kvasnice, žádný cukr, ale zato plné chuti - přesně takové jsou muffiny, na které vám přinášíme recept. Navíc je máte se vším všudy hotové během půl hodiny - neztrácejte tedy čas a pusťte se do pečení!

Co potřebujeme na těsto?

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 3/4 čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1/2 čajové lžičky jablečného octu
  • 6 vajec

Co potřebujeme na příchuť?

Záleží čistě jen na vaší představivosti a chuti. Do muffinu můžete přidat kousky jakéhokoliv ovoce, které máte rádi nebo i čokoládu. My jsme vyzkoušeli rovnou dvě chuti - zmíněný borůvkový muffin a muffin s čokoládou.

  • Na borůvkový muffin: 1/2 hrnku borůvek (pokud nemáte čerstvé, stačí borůvky z kompotu).
  • Na čokoládový muffin: 2 čajové lžičky kakaového prášku, 50 gramů hořké čokolády.

Jak na to?

Postup je velmi jednoduchý - všechny sypké přísady (kokosová mouka, soda, sůl) smíchejte v jedné míse, všechny tekuté přísady (vejce, ocet, olej, mléko, med) smíchejte v druhé míse. Jakmile jsou dobré promíchané a spojené, za stálého míchání přisypávejte sypké přísady do tekutých. Pořádně promíchejte.

Do takto připraveného těsta pak přimíchejte ovoce nebo kakaový prášek a čokoládu nakrájenou na malé kostky.

Těsto pak už jen stačí nalít do papírových košíčků připravených v plechu na muffiny a dát do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte cca 20 minut (záleží na druhu trouby). Hotovo je ve chvíli, kdy muffiny "vystrčí hlavu" a začnou hnědnout.

Pak už jen stačí nechat muffiny vychladnout a můžete se do nich směle pustit.

Dobrou chuť!

Recept publikován 1.6.2013, aktualizován 3.5.2019