Často opomíjený vitamín D

V posledních letech vznikají stále nové a nové studie, které poukazují na různé choroby, související s nedostatkem vitamínu D. Původně byl vitamín D ozančován za klíčovou komponentu pro zdravé kosti. Přibližně před 300 milióny let obratlovci, naši předci, opustili moře, které bylo bohaté na vápník a s jeho nedostatkem se museli vypořádat jinak. Proto se evolucí vyvinula schopnost tvořit vitamín D v kůži, právě za působení slunečního světla. Bohužel moderní doba není právě nakloněna vystavení kůže světelným praprskům po dostatečně dlouhou dobu a tak většina populace trpí jeho nestostakem.

Nedostatek vitamínu d se projevuje nejenom nedostatečným vývinem kostí, ale poslední studie poukazují i na další neduhy, kterými tělo trpí. Podle posledních zjištění je tento vitamín stejně důležitý pro mozek, oběhovou soustavu a svaly, jejichž výživa je extrémně důležitá. Některé studie dokonce poukazují na možné propojení nedostatku vitamínu D a cukrovkou, nebo roztroušenou sklerózu.

Zmíněněné nemoci jsou určitě něco, čemu bychom se rádi vyhnuli a jak tedy na to? Jak už jsme psali, základní ingrediencí pro tento vitamín je sluníčko, respektive jedna část jeho spektra - ultrafialové záření. Slunečním svitem ale v dnešní době nedokážeme získat dostatečné množství. Je třeba jej tedy doplnit jiným způsobem a ten je bohužel omezený. Pro dospělé jedince je ideálně obdržet kolem 400 I.U danného vitamínu denně a i když je zde možnost předávkování, reálná hrozba je skutečně malá. Obsah vitamínu D je v potravinách skutečně minimální a běžnou stravou se k předávkování dostaneme pouze těžko. Slunečním svitem je to nemožné, ale právě ve stravě, nebo doplňcích, může vijímečně k předávkování dojít. Příznaky jsou zvracení, nechutenství a díky většímu množství vápníku v těle může dojít k tvorbě žlučových kamenů. V extrémním případě může dojít k smrti, ale to bychom museli dávkování zvýšit na delší dobu a pravidelně přijímat velké množství tohoto vitamínu.

V reále bude problém spíš opačný, tedy co s nedostatkem? Ideální je pravidelně vystavovat pokožku slunečnímu svitu, denní procházky jsou základem. V potravě nejvíc získáme z tučnějších ryb. 150g porce lososa by měla pokrýt denní dávku, ale i zde platí, že záleží odkud losos pochází. I on totiž musel během života být vystaven slunečnímu svitu. Menší množství najdeme i ve vaječném žloutku, takže se jemu zcela nevyhýbejte, ale díky cholesterolu opatrně. Vitamín D dokážou produkovat i houby, ale pamatujte na klíčovou ingredienci - sluneční svit. žampiony, které jsou pěstovány spíše ve tmě to určitě nebudou. Oproti tomu taková bedla, rostoucí na prosluněné louce bude ideální.

Odměnou za optimální dávky vitamínu nám bude nejenom zdravý vývoj, kvalitní svalovina na těle, ale i zvýšená odolnost proti chřipkám a nachlazení. Působení na imunitní systém je totiž jedním z dalších přínosů, které našemu zdraví může vitamín D přinést.