Začala sezona vlašských ořechů, využijme toho

Čerstvé ořechy obsahují mimo jiné i velké množství kyseliny listové. Ta je v podzimním období v naší stravě nedostatkovým "zbožím". Je však nezbytná pro zajištění odolnosti lidského organismu. Podporuje krvetvorbu a zvyšuje aktivitu červených krvinek. Má proto i další významné účinky, které právě se správným prokrvováním souvisí. Možná někoho napadlo, že se může jednat o potenci. Ano, i na tohle mají na podzim vlašské ořechy vliv. Ale především podporují prokrvení mozku. Snědením malé hrstky ořechů párkrát za týden tak můžeme snížit pocit podzimní únavy. Dlouhodobě pak i zpomalíme odumírání mozkových buněk, které se v našem těle přirozeně děje.

Co ještě nám vlašské ořechy poskytnou

Ořechy patří mezi semena. Jsou to tedy olejnaté pochutiny a obsahují velké množství mastných kyselin. Především lidem prospěšnou omega-3. Dále pak obsahují vitamíny E a některé z vitamínů B. Jako každá semena pak obsahují obrovské množství minerálů a minerálních solí. Tyto mají v prvé řadě sloužit k tomu, aby byla zajištěná dostatečná výživa pro mladý stromek, který z takových semen může vyrůst. To je dokladem toho, že různých minerálů obsahují ořechy opravdu hodně.

K čemu ořechy pomáhají

Konzumací vlašských ořechů prospějeme svému zdraví nejen vnitřně, ale i navenek. Látky v nich obsažené mají očividný vliv na zdravý vzhled naší pokožky, vlasů a taky nehtů. Vlasové konečky se nebudou tolik třepit, nehty lámat a pokožka zůstane lépe prokrvená. Tím, že zařadíme ořechy do svého běžného jídelníčku, můžeme oddálit vliv chladného počasí na naši pohodu.

Existuje spousta ořechů. Často dáváme vědomě či nevědomky přednost těm exotickým, ale zdravé poklady rostou i na našich dvorcích a zahradách. Patřily do jídelníčku našich předků odedávna a mohly by patřit i do těch našich dnešních.