Před cvičením rozhodně udělejte tyto tři věci

Dejte si svačinu 30 - 60 minut před cvičením

Velmi častým prohřeškem u cvičení bývá právě to, že tělu nedodáte dostatek kvalitního paliva.

Na internetových diskuzních fórech se občas dočtete doporučení, že nejefektivnější je cvičit na lačno ráno. Sami posuďte, jestli dává smysl tělo, které už tak 10 hodin hladovělo, zatěžovat ještě hodinovou aktivitou, která vyžaduje vyšší přísun živin. Pokud tělo zatížíte cvičením na lačno, začne spalovat i svalovou hmotu (ostatní palivo spálilo / strávilo přes noc).

Když naopak tělu dodáte 30 - 60 minut před cvičením jídlo, nastartujete metabolismus a samotné spalování tuků pak bude při cvičení efektivnější. 

Před cvičením se  obecně doporučuje dát si dobře stravitelnou svačinu v podobě kombinace kvalitních sacharidů (např. ovoce nebo vločky) a bílkovin s co nejmenším obsahem tuku.

Neprotahujte se, rozcvičte se 

Není to tak dávno, kdy se před samotným cvičením doporučovalo pořádně protáhnout všechny svaly. Dnes už víme, že nezahřáte svaly je lepší rozcvičit dynamickým pohybem. Díky tomu snížíte riziko vzniku zranění a tělo zahřátím připravíte na lepší výkon.

A co že to ten dynamický pohyb je? Svaly při něm zahříváte opakovaným pohybem (poskakování, třesení,...). Pokud tedy uvidíte někoho, že se takto připravuje na cvičení, nebojte se ho zeptat na tipy ohledně rozcvičování.

Před každým cvikem připravte svaly 

Stačí použít cca 30 - 40% zátěže, se kterou pak chcete cvičit a použít nižší počet opakování. Svaly, které pak cvikem budete trénovat, se lépe přichystají na zátěž a zároveň vám takové rozcvičení pomůže dosáhnout lepších výsledků. Zároveň opět snižujete riziko vzniku zranění.