Věděli jste, že některé éčka nejsou ani dobrá ani špatná?

 

Když se v těle nic neděje

 

Mezi všemi těmi škodlivinami a nebo naopak zdravými přísadami najdeme i takové, které nespadnou do žádné z těch dvou kategorií. Říká se jim inertní potraviny. Náš žaludek je neumí strávit. Přesto je jíme. Proč? Nemáme moc na výběr. Tedy pokud se to týká inertních složek přímo v jídle. Prostě je sníme spolu se vším co máme na talíři. Hodně takových složek obsahuje rostlinná strava. Například u některých semen to jsou nestravitelné slupky. Díky tomu jí můžeme sníst hodně a za cenu nižšího příjmu kalorií. To je super pro diety. Ale ořechové slupky, nebo dokonce slupky z luštěnin asi nikdo nebude přidávat do jídla jen tak samy o sobě. Proto mezi éčky své označení ani nemají.

 

Které neutrální éčko má tedy svůj kód

 

Jsou to potraviny nerostného původu. Takové svá označení mít musí. Ale proč bychom jedli kamení? Odpověď je jednoduchá. Prostě proto, že jsou barevné. Především do cukrovinek se přidává mimo jiné i barva. Nejde použít jakákoli. Navíc většinou potřebují i další složku, které je v jídle takříkajíc ponese. Označení mezi éčky pak většinou nese onen nosič. Jen jediný nerost se přidává do jídla jen samotný.

 

E175

 

Stovkou začínají mezi éčky barviva. Rostlinná, živočišná a i tohle jediné nerostné. Je jím jedlé zlato. V drahých restauracích jsou to často plátky ryzího zlata. Potravinářské zlato je ovšem mnohem dostupnější. Nemá potřebnou ryzost k tomu, aby se z něj například dělaly šperky. Ale to na jídlo nevadí. Aspoň si můžeme dopřát zlaté zdobení my všichni. I když nemá žádnou výživovou hodnotu, stejně na cukrovinkách vypadá hezky.