5 způsobů jak zlepšit své soustředění

Termín úkolu je skoro tady, ale koncentrace na dokončení ne a ne? Některé práce si koncentraci zkrátka vyžadují. A to, že je stále složitější najít v dnešní době soustředění, není žádným tajemstvím. Co udělat proto abychom se v této oblasti zlepšili a pomohli tak i svému zdraví? 

Navzdory různým tvrzení to vypadá, že náš mozek neumí zpracovávat více informací  současně. Sice se traduje, že ženy jsou v tomto lepší, ani ony nemají podstatnou výhodu. Zkrátka, mozek se musí na činnost soustředit a pokud nejde o mimosmyslovou činnost, stojí jej to nějakou koncentraci. Naštěstí to neplatí pro vše a proto můžeme psát tento článek a u toho například dýchat :-)

Moderní doba je natolik uspěchaná, že soustředění nepomáhá a dokonce narušuje naši schopnost koncentrovat se i  když nic neděláme. Určitě to znáte, prakticky jen sedíte, nic neděláte, ale vaše myšlenky se rychle zatoulají jinam než by měly. V takovém okamžiku, místo odpočinku, sáhneme po tabletu, mobilu, nebo jiném rozptýlení. Jenže mozek někdy odpočívat potřebuje. Jak tedy na to?

Omezte sociální sítě

Tohle je stará rada, kterou jste už určitě zkusili. Nepůjdu na Facebook dříve než to dodělám. Sociální sítě pustím jen večer. Takové a podobné nápady má občas každý, ale většinou nefungují, nebo jen krátce. Možná tedy vyzkoušejte přidat maličkost - odhlaste se. Kliknutím na tlačítko odhlásit dáte mozku najevo, že to myslíte vážně. Nebudete rušeni notifikacemi a především, pokud se podvědomě zatouláte opět na sociální síť, zastaví vás přihlašovací okno. To už totiž vyžaduje soustředění a proto se vám nestane, že na Facebook zabrousíte podvědomě.

Zahoďte telefon

Podobná rada platí i pro telefon. Nepomůže jej ztišit, nebo obrátit displejem dolů. Skutečně musí zmizet z očí. Zavřete jej do šuplíku a nebo zaneste do jiné místnosti. Nevyruší vás žádné blikající světýlko, nebo rozsvícený displej. Skutečně vás to ušetří okamžiků, kdy budete muset překonávat vlastní zvědavost a zjišťovat kdo to napsal.

Vypište se z frustrací

Život někdy nebývá snadný a připraví si pro nás různé situace. Občas se musíme soustředit i když nás zítra čeká nepříjemný pohovor, nebo jsme se zrovna pohádali. I když to bude znít divně - vypište se z toho. Krátce si napište co vás trápí. Během psaní se vám totiž myšlenky uspořádají a dopsáním pomůžete mysli říct si "tohle už skončilo". K textu se pak můžete vrátit, ale nenechávejte jej rozepsaný. Zkrátka vše co vás trápilo nechte papíru a ten ať si s tím poradí. Příjemným vedlejším efektem totiž je, že dost často si během psaní uvědomíte, že jde vlastně jen o malichernost. Věc, která se dá vyřešit velmi snadno a nestojí za to věnovat tomu více starostí, než už bylo. Mimochodem, tuto techniku používá nejeden psychoterapeut. Takže na ní asi něco bude.

Zbavte se únavy

Ať uděláte co uděláte, unavení se soustředit nebudete. Tělo si dříve či později řekne o své a energie kterou koncentraci věnujete bude obrovská. Pokud se cítíte unaveni, zdřímněte si. I 20 minut spánku, nebo zavřených očí udělá zázraky. Samozřejmě to nemusí být vždy možné, ale i na to existují různé triky. Rychlá sprcha, procházka, nebo obyčejné vyvětrání udělá podobnou službu. Pamatujte ale, že kvalitní a dostatečný spánek nenahradí nic.

Najezte se

Opět je to podobná rada jako předchozí. Primární potřeby má každý člověk stejný. Dýchat, pít, odpočívat a jíst - vše ostatní je už věc komfortu. Tyhle věci ale patří mezi nezbytnosti a tělo si umí říct velmi důrazně, že mu něco z toho chybí. K soustředění tedy potřebujeme uspokojit i tu poslední potřebu, jídlo. Všeho musí být s mírou a příliš jídla bude mít opačný efekt. Před složitou prací tedy volte lehce stravitelné jídlo, které osvěží. Ideální bude, pokud se najíte hodinu před. V té době totiž budete nejvýkonnější.