Víte, že barvy můžou ovlivnit naši náladu?

 

Barvy, které k nám nepatří

 

Dnes si spousta lidí nechává domov navrhnout od dizajnérů. To samotné není chybou. Vytvoří se tak ucelené vkusné bydlení. Správný dizajnér si však dá s klienty předtím pár schůzek jen tak, bez většího plánování. Prostě sbírá podněty. Tyto jsou velmi důležité. Proč? nejspíš nás požádá o nějaká vodítka. Prostě věci a barvy, kterými se má nechat inspirovat. Často mu lidé dají taková, která se jim líbí právě v onu chvíli. To jsou však barvy, které k nám nepatří.

 

Jak poznat svoji barvu

 

I ten největší nešťastník na světě zažil v životě aspoň pár hezkých chvil. My ostatní máme takových chvil mnohem víc. Stačí zavzpomínat. V dětství jsme byli šťastní skoro všichni. Jakou barvu si vy osobně se svým příjemným pocitem z tohoto období spojujete? Nevíte? Tak co třeba nejoblíbenější hračka. Jakou ta měla barvu? Nebo babiččina zástěra, když pekla koláče. Zavzpomínejte a určitě sami přijdete na hodně dalších šťastných chvil, které půjdou vyjádřit barvami. To jsou pak vaše barvy.

 

Barev v životě přibývá

 

Jak se od dětství vzdalujeme, přibývají šťastné chvíle, které už se k tak jednoduchým věcem nevážou. Co třeba společně strávená dovolená. Nebo jen grilovačka na zahradě. Ani to nebyl černobílý svět. Byly tam barvy. Co tak si vybrat barvu mezi nimi?

 

V zásadě platí, že barvy k nám musí patřit. Pocit příjemného tepla nám snáz navodí už pohled na deku v barvě, kterou měla ta u hořícího krbu někde v horách. A může být klidně modrá. Pro vzpomínky, které se k ní budou vázat, nebude modrá barva studená. Barvy domů je tedy volit uvážlivě a s rozmyslem. Nebudeme s nimi přece žít jen chvíli, ale budou nás obklopovat dlouhý čas. Není nad bydlení ve kterém se člověk cítí příjemně. Tím se liší dům od domova.