Co vše pro nás může udělat melatonin

Abychom začali troškou odbornosti, melatonin je hormon. Přesněji jde o hormon, který produkuje nadvěsek mozkový. Jak už jsme zmínili mnohokrát, vnitřní hodiny má každý z nás a aby každá část těla věděla kolik je hodin, používá k tomu mozek právě hormony. Ty se vyplaví do krve a předají informaci každé části těla, které se týká. Podle vědců se melatonin vyskytuje v každém živém živočichu a na každého má trošku jiný vliv. U člověka je to právě zvýšené nutkání ke spánku.

Zkrátka, obvykle k večeru se začne tvořit v mozku právě tento hormon, který se předá dál do ostatních částí těla. Ta si informaci reprodukují tak, že je čas spánku a začnou se na něj připravovat. Co se děje pak už zná každý. Tělo už nemá tolik energie a hodně času se věnujeme zívání. A jak že mozek vůbec pozná, že má začít s produkcí melatoninu? Řídí se světlem, čím méně ho je, tím akutněji hormon produkuje. Proto se také vnitřní hodiny nedokážou udržet ve správném chodu, pokud nás například někdo zavře do naprosté tmy. Přirozenou reakcí těla pak bude spánek a to vše právě díky melatoninu. Pokud bude hodně světla, dočkáme se opačného problému, který důvěrně známe jako problém usínání při úplňku.

Každý člověk melatonin umí produkovat, ale u někoho bohužel produkce není dostatečná. V takovém případě můžou pomoci bylinky, nebo moderní medicína. Léku, který právě tuto látku obsahuje se obecně říká chronobiotikum a lze jej koupit i bez receptu. Raději bychom vsadili na podpoření produkce v našem těla. Už naše babičky používali například kozlík lékařský, který je na usínání výborný. Ale ani pokud ten zrovna nemáte, fungují i klasické věci z běžné domácnosti. Ostatně schválně se podívejte do našeho předchozího článku s tipy na usnutí.