Jak na úklid aby vydržel dlouho

Začít musíte už při samotném úklidu. Trocha přemýšlení vám dokáže ušetřit spoustu práce, ale i oddálit potřebo dalšího úklidu.

Začněte odshora

Prach má tendenci klesat dolů a to je právě ten důvod, proč bystě měli začít s místy co nejblíže stropu. Garnýže, rámy oken a poličky musí přijít a řadu první. Ať děláte co děláte, vždy nějaký prach shodíte dolů. Nikdy nepoužívejte prachovky, ale pouze namočený a pořádně vyždímaný hadřík. Ideální je setřít plochu mokrým hadříkem, pak vysušit jiným a případně použít leštěnku, nebo sprej odpuzující prachové částice. Teprve když máte vrchní část místnosti hotovou, můžete přejít níže.

Záclony a závěsy je nejlépe prát často, ale i pouhé vysávání bude stačit. Jednou za čas je vezměte ven a vyprašte je, uděláte to podobnou službu jako praní a rozhodně tím ušetříte tkaninu.

Neposouvejte

Právě nižší poličky a skřínky jsou obvykle místem kde se nachází největší počet chytačů prachu. Ať už jsou to obrázky v rámečku, květiny, nebo třeba upomínky na dovolenou. To vše sice chcete mít na očích, ale pro úklid to není to pravé.

Ať děláte co chcete, musíte za svoji výzdobu zaplatit. Vyhněte se posouvání věcí na jednu stranu, setření plochy a posunutí zpět. Tím jen prach přesouváte z místa na místo a především to nejhorší zůstane na vystavených věcech.

Vše musíte odstavit pryč a ideálně omyvatelné věci opláchnout. Ty věci, které nemůžete omýt vezměte ven a zde je právě čas na prachovku. Nezapomeňte ji po každém použití pořádně vyprášit, ať jen nepředáváte jeden prach na jiný předmět.

Nezapomeňte ani na květiny, nejen že jim to prospěje, ale právě ty mají tendenci udržet na sobě největší množství nenápadného prachu. Skvělá volba je květinu osprchovat, pokud je to možné, ale pokud jde typ, který to nesnese dá se s tím poradit. Otřete každý list mokrou houbičkou a vezměte to z obou stran. I tam si totiž prach najde své místo.

Zapomeňte na vysávání

Nejlépe udržíte čistotu pokud vyhodíte všechny koberce. Ani ty nejlepší vysavače nedokážou z koberců dostat vše, takže nejlepší volba je nemít vůbec. Pokud už je z nějakého důvodu máte, volte vždy spíš běhouny, které můžete vzít ven a vyprášit. Čím nižší chlup, tím lépe.

Perfektní volbou ale bude především holá podlaha, kterou lze setřít mopem. Zapomeňte na vysávání, které jen zvíří prach a celá práce byla zbytečná. Nejlépe uděláte, když po předchozím úklidu chvilku počkáte, aby se prach usadil a pustíte se do toho s mokrým mopem. Pořádně vyždímaným mopem setřete podlahu poprvé a po pořádném vypraní znovu.

Ačkoli to vypadá jako velký úklid, při pravidelném provádění se budete divit jak to jde rychle. Hlavní ale je, že takto provedený úklid vydrží daleko delší dobu, než jen povrchové běhání s prachovkou.