Který med je nejlepší?

Med je prakticky nenahraditelná záležitost. V každém úlu se běžně vyskytuje až 100 000 včel, které se každý den vydají na lov pylu, ale nejen to. Respektive pyl je jim vcelku jedno, to co sbírají a následně přetváří na med je šťáva z květin. Takovému medu se říká med květový.  Druhý typ medu, medovicový, nasbírají včelky obvykle v lese a to ze samotných listů nepotřebují k tomu květ.

Světlý nebo tmavý med?

Na první pohled poznáme med květový a medovicový podle barvy. Tmavší je právě ten, který včelky nasbírali v lese. Obecně se nejčastěji uvádí, že právě lesní med je zdravější, ale není tomu tak. Stačí když použijeme zdravý rozum a uvědomíme si jak moc nám pomáhají bylinky ke zdraví. Ty stejné bylinky najdeme na louce a včely jej najdou také tak. Oproti lesnímu medu má ale nevýhodu, krystalizuje.

Krystalizace je vlastnost medu kdy prakticky dochází pouze ke změně jeho skupenství. Ač jste slyšeli cokoli, nemá a nemůže mít vliv na kvalitu medu. V podstatě jde o to, že včela posbírá nektar z různých květin. K nektaru přidá enzymy ze svého těla a tento produkt uloží do plástve. Zde dochází k takzvanému zrání a stejně tak k němu dochází i ve sklenici. Jednotlivé části spolu reagují a to je právě krystalizace. Bez ohledu na med by mělo dojít ke krystalizaci prakticky u všech druhů přibližně do roka. Pokud k němu nedojde můžeme se oprávněně domnívat, že došlo k násilnému přerušení procesu zrání a tedy i ke snížení kvality medu.

Co udělat s krystalizovaným medem?

Pokud vám takový med vadí, je zde snadná pomoc. Stačí sklenici vložit do teplé vody, nebo trouby a počkat až se opět rozpustí. Teplota by neměla překročit 50°C, ale nedá se říct, že by šlo i tak o šetrný způsob. Lepší je vyrobit si z něj pastový med. Jde o velmi šetrný způsob ošetření medu a dokážete jej snadno udělat i doma. Kouzlo spočívá v pravidelném promíchání medu. Každý den sklenici promíchejte například druhou stranou vařečky. Jednotlivé krystalky se přeskupí a za zhruba 14 dnů pravidelného míchání budete mít pastový med. Takový med už vám nikdy znovu nezkrystalizuje a je daleko odolnější proti výkyvům teploty.

Jaký med je tedy nejlepší?

Pokud jste dočetli až sem, tak možná pořád nevíte který je nejlepší? Pravdou je, že univerzální odpověď se dá najít jen těžko. v podstatě velmi záleží na tom, kde včelky nasbírali svoji úrodu. Ale i to nám dokáže pomoci. Takovou informaci vám totiž v žádném supermarketu neřeknou a stejně tak vám neřeknou, že med který kupujete vlastně není ani med, ale pouze rozpuštěný cukr. Pro opravdu kvalitní med je třeba najít si prověřeného včelaře, zajít k němu a zeptat se co jeho med obsahuje. Ať už to bude cokoli, rozhodně nesáhnete vedle. Prověřený med totiž má prokazatelně dobré účinky na zdraví. Výborně se tráví a v rozumné míře naši dietu určitě špatně neovlivní.