Jídelníček na jaro

Jaro se už dávno považuje za správný čas pro půst a celkovou očistu těla. po zimě je třeba jej trošku připravit na jiný režim a první zelené části rostlin jsou k tomu jako dělané.

Vyrazte na kopřivy

Jakmile se začnou po zimě trošku zelenat louky je čas na sběr kopřiv. Mladé výhonky ještě nepálí, takže je můžete sbírat i holou rukou. Kopřiva přirozeně očišťuje organismus, ale především působí močopudně. Čaj z kopřiv právě močopudností odplaví z našeho organismu vše co se v něm během zimy nashromáždilo. Klidně z nich ale  můžete vyzkoušet i kopřivový špenát, nebo výbornou jarní nádivku.

 

Zasaďte ředkvičky

Jako jednu z prvních zelenin, které můžeme z našich zahrádek sklízet, jsou ředkvičky. Malé červené kuličky doslova můžeme nazvat vitamínovou bombou. Obsahují velké množství vitaminů B a C, což se příznivě odráží na odolnosti organismu proti nejrůznějším virům. Listová zelenina zase umí podpořit myšlení a udržet naši mysl bystrou. Vláknina pročistí střeva a silice v nich obsažené působí celkově velmi dobře na trávení.

 

Trhejte špenát

Úplně stejně jako ředkvičky umí velmi brzy vyrůst i raný špenát.  Můžete jej dokonce vypěstovat v truhlíku a postupně sklízet. Nebojte se jej konzumovat syrový. Přidat jej do salátů, nebo z něj udělat smoothie.  Špenát obsahuje především vodu, takže se jedná pro dietu o naprosto skvělou záležitost. Železo a vitamín K podpoří krvetvorbu a silice opět podpoří naše trávení.

 

Objevte řeřichu

pokud se vám nechce čekat až na první sklizeň, zkuste objevit řeřichu. Malé stonky jsou doslova napěchované vitamíny a minerály. Především vitamín C podpoří naši imunitu a vitamín E se postará o náš mladiství vzhled.

Na řeřichu nepotřebujete nic jiného než misku s vodou. Už za pár dnů můžete sklízet mladé výhonky a ty použít do salátů, nebo jen na chléb s máslem. Přidat do tvarohu, nebo posypat vajíčka k snídani. Zkrátka meze vašim experimentům se nekladou.