Recept: masové koule pečené na zelenině

Co budeme potřebovat?

  • 500g libového mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 1 celozrnný rohlík
  • trocha mléka
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • řapíkatý celer
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Jak na to?

I když to může, podle ingrediencí, vypadat složitě. Nebojte se, recept je opravdu jednoduchý a zvládnete jej i s dětmi. Nejprve začneme kořenovou zeleninou, kterou si očistíme a nakrájíme na špalíčky. Můžete použít libovolnou zeleninu, kterou máte rádi a stačí ji jen rozdělit na tvrdou a měkkou. Tu měkkou si zatím necháme bokem a tvrdou dáme do pekáčku. Vložíme do trouby a zapneme ji na 190°C. Tvrdá zelenina potřebuje delší čas přípravy, proto ji necháme v troubě a zatím se pustíme do koulí.

Do mísy dáme na kousky nakrájený rohlík, který zalijeme mlékem, tak aby se začal rozpadat. Nedávejte ale mléka moc, spíš si pomozte vidličkou a kousky rozmačkejte.

Přidáme maso, vejce a nadrobno nasekanou cibulku. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Zamícháme a začneme tvořit koule. Ty nedělejte příliš malé, klidně jen o něco málo menší než je pěst.

Nyní je čas se vrátit k zelenině. Ta se nám pekla cca půl hodinky. Zasypeme ji lžící cukru a vrátíme do trouby ještě na pár minut. Z cukru se musí stát karamel, ale dejte pozor, ať se nespálí. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme na kousky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku. Rajčata, protlak a řapíkatý celer zamícháme do celé zeleninové směsi tak aby se vše hezky spojilo a promíchalo.

Můžeme ještě dochutit bylinkami dle vlastní chuti. Nahoru položíme připravené masové koule a vše před vrácením do trouby přikryjeme alobalem. Pečeme ještě zhruba půl hodiny a následně necháme péct ještě zhruba 10 minut odkryté, aby maso dostalo hezčí barvu.

Dobrou chuť!