Na tyto triky si u potravin dejte pozor!

Flapjacky 

Dnes velmi populární svačina, která se tváří na první pohled zdravě, tak úplně zdravá být nemusí. Častokrát se ze složení dozvíte, že obsahuje obrovské množství tuků nebo cukru, díky kterým tato tyčinka skvěle chutná a je vláčná. Chybí ale větší porce bílkovin, které při zdravém životním stylu potřebujete. Pořádná porce vlákniny, kterou flapjacky obsahují a díky které také zasytí, tento poměr nezachrání.

Než propadnete kouzlu chuti této tyčinky, doporučujeme omrknout její složení a nutriční hodnoty.

Zdravě vypadající obaly

V obchodě chce člověk obvykle strávit jen minimálně nutné množství času. Výrobci potravin to vědí a snaží se proto v souladu s dnešními trendy zdravého životního stylu upravit obaly potravin designově tak, abyste podvědomě po takové potravině sáhli jako po "té zdravější". 

Doporučujeme si udělat chvilku a u zdravě vypadajícího obalu se přesto podívat na složení a nutriční hodnoty. Často budete překvapeni, že obyčejně vypadající potravina je v tomto směru zdravější.

Balené sportovní nápoje

Přemýšleli jste, že si ke sportu koupíte místo minerální vody sportovní nápoj, který je na obalu popsaný samými skvěle znějícími nápisy? Co Vám na první pohled takový nápoj neprozradí je, že při sportu je důležitá samotná hydratace a bohatě stačí mít po ruce lahev s vodou. Nasládlá chuť dodaná nápoji pomocí různých sladidel (včetně těch umělých se sporným vlivem na lidské zdraví) pak možná působí pozitivně na pocit, že cvičení zvládnete lépe, na druhou stranu opravdu je potřebujete? V neposlední řadě se sportovní nápoje pro lepší vzhled dobarvují - a častokrát se na obalu dočtete, že použité barvivo může mít nežádoucí vliv na pozornost dětí. 

Lepší je tělu dodat čistou vodu.

Celozrnné, vícezrnné a cereální pečivo

Na tento trik se lidé nechávají nachytat nejčastěji. Až půjdete kupovat pečivo, vzpomeňte si na jednoduchou pomůcku:

- celozrnné pečivo - v supermarketech většinou neseženete čerstvé, ale pouze balené. Je totiž pečeno z celozrnné mouky a bývá dražší, v supermarketech by proto nemělo takový odbyt

- vícezrnné pečivo - zní to celkem zdravě, ale obvykle bývá připraveno z pšeničné hladké mouky a je buď pouze posypáno směsí zrn nebo jsou zrna přimíchána do těsta. Jde obvykle o chytrý marketingový trik, jak udělat klasické pečivo atraktivnější

- cereální pečivo - podobně jako cereální tyčinky, snídaňové cereálie a další výrobky znamená toto označení pouze to, že je výrobek z mouky. Neoznačuje se tak pečivo, které je zdravější. Obvykle do takového pečiva přidá výrobce např. směs celozrnné mouky nebo semínek, aby pečivo vypadalo lépe.