Co si dát po posilování?

Abychom lépe pochopili, co je dobré tělu po posilování nebo sportovní námaze dodat, musíme vědět, co se vlastně v organismu děje během samotného sportu. 

Když vše zjednodušíme, tělo během pohybu spaluje energii a tu bere primárně z cukru. Po cvičení tak odcházíme do sprch s nízkou hladinou cukru v krvi. A právě sacharidy přijaté po tréninku pomáhají hladinu cukru vyrovnat. Díky příjmu sacharidů také po cvičení zmenšíte riziko, že se vám udělá nevolno nebo pocítíte slabost.

Rozšířenou praxí je dát si hned po tréninku proteinový nápoj, ideálně s co nejvyšším obsahem bílkovin a minimem cukru. A tady právě pozor, pokud to tak děláte, organismus se naučí složitým způsobem štěpit bílkoviny na cukry, aby je mohlo hned po tréninku využít na doplnění energie. Efektivnější je tedy i při hubnutí zvolit takový proteinový nápoj, který obsahuje i určité množství sacharidů.

Určitě vám vrtá hlavou, kolik tedy takový "správný" potréninkový nápoj má obsahovat sacharidů, aby to zas nebylo přehnaně moc. Uvažujete správně. Cukr, který tělu dodáte po tréninku, by měl pouze doplnit vydanou energii. I zde ale záleží na vaší stavbě těla a metabolismu. Pokud máte sklony rychleji přibírat, sacharidů přijměte určitě méně než ti, kdo naopak mají problém nabrat. 

V samotných číslech byste měli tělu dodat přibližně 15 - 20 gramů sacharidů, což odpovídá cca jednomu jablku nebo banánu. Pokud jste hubený typ, může být porce mezi 20 - 25 gramy sacharidů.

Ještě lepší je doplnit nejdříve cukry a až poté tělu dodat bílkoviny, které využívá pro stavbu svalů zejména při regeneraci.