Jak je možné, že cítíme změnu počasí v kloubech?

Každý z nás je jinak citlivý na různé podněty. Do nich se počítají i změny počasí. Někdo si toho ani nevšimne, jiný je zas unavenější a další začne cítit určitý tlak nebo bolest právě v kloubech. Jak je to ale možné a proč zrovna klouby jsou ty části těla, kde se změny počasí projevují nejvíce?

Odpověď bude podle všeho skrytá uvnitř samotného kloubního pouzdra. V něm je kloubní maz nebo také synoviální tekutina, tedy tekutina, díky které se klouby mohou hladce pohybovat, otáčet, aniž by kosti dřely o sebe. Synoviální tekutina není jen mezi jednotlivými kostmi, je také absorbována a vytlačována z chrupavek a je tedy přítomná ve velké části kloubu. Vzniká z krevní plazmy, je v ní obsažena kyselina hyaluronová a dále pak menší množství buněk.

Při změně počasí dochází obvykle k výraznější změně tlaku. Tato změna má vliv na náš organismus právě prostřednictvím vody a kapalin v našem těle. V kloubech je synoviální tekutina při změně tlaku více či naopak méně stlačována a tuto změnu mohou lidé cítit jako tlak v kloubech nebo jejich lehké pobolívání.

Plně předejít bolesti kloubů neumíme, je ale dobré zajistit, abychom tělu dodali všechny potřebné živiny a tekutiny. Tělo pak bude moci lépe produkovat synoviální tekutinu a lépe zvládat změny tlaku. Stejně tak bude lépe připraveno na boj s různými záněty nebo bolestmi.

A pokud ještě nevíte, proč v kloubech lupe a křupe, přečtěte si náš další článek.