Vyberte si tu správnou lampičku ke svému pracovnímu stolu

Možná se vám to bude zdát divné, ale lampičkou nezačneme. Pro správné a zdravé osvětlení totiž žádná samotná lampička stačit nebude. Nejlepší světlo je samozřejmě to přirozené a tak se jej za žádných okolností nezbavujte. Současný trend je bohužel ustupovat od praktičnosti směrem k designu, ale zdraví je snad přednější. Pokud tedy pracujete převážnou část dne u stolu, měl by stůl zaujímat to nejlepší možné místo. Světlo by nemělo dopadat přímo, ale ideálně z boku a to toho, kde máte opačnou ruku, než kterou píšete. Tou byste totiž světlu bránili a stejně byste psali v šeru.

Nemáte-li na výběr a denní světlo si u stolu dovolit nemůžete, ani zde nejlepší lampička stačit nebude. Místnost tedy vybavte kvalitním hlavním světlem, ideálně zářivkou. Nešetřete a světlo zapněte vždy, když je světla méně. Lampička by totiž měla být vždy jen jako doplněk.

Pokud tedy máte hlavní světlo zajištěno, jdeme na výběr lampičky. Pokud jste z dosavadního textu článku dostali pocit, že není vlastně ani tak důležitá, pletete se. Doposud jsme si totiž zajistil rozprostřené světlo a nyní je čas posvítit si na detailní práci. K tomu je právě kancelářská lampa ideální pomocník.

Samotný design není až tak důležitý a opět by jej měla určovat spíš ergonomie. Rozhodně se vyplatí sáhnout po takové, která má rameno umožnující ušetřit drahocenné místo na stole. Stojan vám nebude překážet v hlavním pracovním prostoru a přitom bude světla dostatek. Obrovsky důležitá je hmotnost lampičky. Jen ta totiž dokáže zajistit stabilitu při manipulaci a odradí vás od toho, že lampičku nějak nastavíte a raději na ni už nebude sahat. To je špatně a právě možnost snadné manipulace s ramenem by měla být dalším důležitým kritériem. Na každou práci potřebujete jinak světlo nastavit a čím více kloubů na lampě bude, tím lépe. Vždy si ale před koupí dobře vyzkoušejte, že v každé poloze světlo drží. Soustava lanek, nebo pružin by se měla postarat o dokonalou aretaci i v těch nejdivočejších nastaveních.

Tím posledním parametrem, který ale rozhodně není nedůležitý, je samotné světlo. Nejlépe uděláte, pokud vyberte z lamp, které umožní měnit intenzitu světla. Takové pak například k práci s počítačem ztlumíte a na psaní pro změnu zase zesílíte. Na trhu dokonce najdete i takové, které umí měnit barvu světla. Rozhodně se zde nebavíme například o červené barvě, ale o bílé. Ta je k práci nejdůležitější. O barvě světla jsme už psali, takže nejspíš už víte, že nejlepší je tzv. denní bílé světlo. Nejméně unaví oči. Pokud tedy lampička změnu teploty barvy umět nebude, sáhněte po té s tímto barevným rozsahem.