Je sladidlo sukralóza bezpečné?

Vše začalo v roce 1976

Sukralóza byla vyvinuta jako syntetický derivát v roce 1976. Měla být průmyslově využita v agrochemii jako insekticid. Náhodou se ale přišlo na to, že sukralóza má velmi sladkou chuť a společnost, která ji vyvinula, si ji nechala okamžitě patentovat.

Sukralóza je mnohonásobně (600x) sladší než cukr, ale má oproti němu pouze pětinu kalorií a nízký glykemický index.

Legislativně byla sukralóza povolena k použití v potravinářství až v roce 1991 v Kanadě, až v roce 1998 v USA a nejpozději až v roce 2004 v EU. Ačkoliv byla sukralóza schválena pro použití v potravinářství, neexistují dlouhodobé studie, které by potvrdily nebo vyvrátily její neškodnost pro lidské zdraví.

Chlor, chlor, chlor a sacharóza

Sukralóza se vyrábí tzv. chlorováním sacharózy (což je klasický řepný cukr). Výsledkem tohoto několikastupňového syntetického procesu je sloučenina tří atomů chloru a sacharózy. Chlor je zde k sukralóze navázán ve sloučenině pro živiny nestandardní, tzv. kovalentní vazbou, která je charakteristická pro odolné minerály. Naše tělo by tak nemělo být schopno takovou sloučeninu rozložit. Enzymy v našem těle jsou schopny štěpit pouze tzv. vodíkovou vazbu, která je charakteristická pro obvyklou potravu.

Samotná struktura sukralózy je ale trávením ovlivněna. Při testech se zjistilo, že v moči a výkalech hlodavců, kterým byla sukralóza podávána, se nacházejí její metabolity. Bylo by tak dobré provést další studie pro zjištění toho, jak tělo sukralózu zpracovává a jak přesně se struktura sukralózy při trávení může měnit. 

Ovlivňuje trávení

Sukralóza podle testů snižuje počet původních bakterií v zažívacím traktu, zejména laktobacily a bifidobakterie a ovlivňuje tak původní bakteriální rovnováhu ve střevech. Tyto změny jsou doprovázeny zvýšením pH ve střevech a histopatologickými změnami střevní stěny. Opět by proto bylo potřeba dalších studií, které potvrdí přesný vliv sukralózy na trávicí soustavu.

Další otazníky okolo sukralózy

Kolem sukralózy se točí mnoho dalších otázek. Dlouhodobé účinky sukralózy na tělesnou hmotnost nejsou známy, neexistuje dlouhodobá studie. Podle testů se zatím ukazuje, že sukralóza ovlivňuje transport glukózy v tělě hlodavců a ovlivňuje i tvorbu inzulínu. 

Při testech na laboratorních krysách se zjistilo, že sukralóza ovlivňuje vstřebatelnost léků používaných při problémy se srdcem, infekci HIV, nebo potransplantačním odmítání orgánů. Vliv sukralózy na účinky jiných léků je neznámý.

Dále je i otázka, nakolik se mění struktura sukralózy při pečení (při jedné studii se ukázala možná tvorba chlorpropanolu při pečení) nebo při dalším používání v různých prostředích.

Sukralóza patří mezi umělá sladidla a je nyní ve velkém marketingově propagována jako nová a bezpečná náhrada cukru i díky líbivému názvu. Podle informací, které jsou veřejně dostupné, ale neexistují dostatečné studie, které by vyloučily nebo potvrdily její nezávadnost. 

(zdroj - stránky v anglickém jazyce zde)