Dostaňte z cvičení maximum díky správnému jídlu

Před-tréninkové doplňky

Díky správné a vyvážené stravě před tréninkem dostanete z těla maximální výkon přesně v době, kdy ji budete potřebovat. Zkrátka k cvičení nějakou tu energii potřebujete a dostanete ji právě z jídla. S pocitem plného břicha se ale zase cvičí těžko. Takže zde je důležité nejenom to co jíte, ale také kdy.

Najíst bychom se měli pouze lehkého jídla, tedy přesněji lehce stravitelného. Ideální doba je přibližně hodinu až dvě před tréninkem. To nám dá dostatek času na zpracování potravy a při cvičení se už bude jen využívat uvolněná energie.

Nicméně, ani pokud se najíme těsně před tréninkem, z důvodu nedostatku času, nic není ztraceno. V takovém případě už ale volte opravdu jen rychlý snack. 

Ideálním jídlem před tréninkem je něco s malým obsahem tuku a vlákniny. Tyto složky nás totiž"nafouknou" a to je to co u cvičení nechceme. Například vločky s ovocem je rychlé a přitom jídlo, které má ty správné hodnoty.

Rychlejší varianta je například řecký jogurt s ovocem. Pokud nejste zrovna ranní typ, pomůže i hrst rozinek a banán. Praktické balení, které nám dodá energii rychle a kdykoli.

Doplňky po cvičení

V ideálním případě bychom měli energii doplnit zhruba do 30 až 45 minut po cvičení. Velmi důležitou roli zde hrají uhlohydráty, které právě onu zmíněnou energii doplní.

Pokud byl trénink opravdu intenzivní, je dobré přidat i bílkoviny. Zde pomůže například kuře s rýží, nebo ryba se zeleninou. Opět je dobré vyhnout se tukům, které by energii dodávaly pozvolněji.

I když nemáte čas na celé jídlo, je důležité něco sníst nebo vypít. Zkusit můžete například zeleninové smoothie. Přidejte tofu a chia semínka a máte vše potřebné v praktickém nápoji.

Když už bude nejhůř a nebude ani to, sáhněte po hotové tyčince, kterou ve fitness centru mají na baru. Energii totiž doplnit opravdu potřebujete. Zde ale dávejte pozor na zbytečné cukry, které se tak rády zapomenou dát do denního přehledu kalorií.