Jak často měnit zubní kartáček?

Proč kartáček vyměnit?

Asi každý někdy slyšel o tom, že kartáček je třeba měnit především kvůli hygienickým důvodům. Častým používáním se totiž jednotlivá vlákna ohýbají a praskají. Tyto místa jsou pak ideálním místem pro bakterie, které se zde můžou nerušeně množit. No a při každém čištění si právě tyto namnožené bakterie vkládáme přímo do úst a zbytečně tak zatěžujeme náš imunitní systém.

Druhým, možná i závažnějším problémem, je ale celková životnost kartáčku. Pro to aby dobře sloužil potřebujeme zajistit jeho stejný tvar. Určitě jste si v mnoha reklamách všimli, že se výrobci chlubí speciálním tvarem. Ten zajišťuje ideální kombinaci mezi čistící funkcí a schopností chránit zuby s okolím. Jak už jsme napsali, používáním se jednotlivé štětinky třepí a lámou. Jednotlivé části pak poškozují zubní sklovinu, ale větší problém je, že vybočují ze svého tvaru. Dostávají se pod dásně a nebo do nich narážejí. Tím se dásně poškozují a v horších případech může dojít k odhalení zubního krčku - což už problém bývá zásadnější.

Kdy vyměnit zubní kartáček?

Teď, když víme co všechno starý kartáček způsobí, můžeme probrat kdy jej vyměnit. Většina kartáčků je způsobena tak, aby vydržela 3 měsíce denního používání. Potíž je, že až když je konec opravdu roztřepený, je už většinou pozdě. Menší oděrky už kartáček začne působit dříve. A upřímně, kdo si pamatuje, kdy naposledy vyměnil kartáček?

Skvělým nápadem je pak spojit si výměnu kartáčku se střídáním ročních období. S příchodem nového ročního období pak snadno kartáček vyhodíte a vezmete nový. Podmínkou ale zůstává mít kartáček v zásobě doma. Nejen, že se může hodit v případě návštěvy, ale hlavně odkládání je nejčastějším problémem při výměně. Investujte tedy do zásoby kartáčků, ve skříňce se vám nezkazí.

Jinou možností je sáhnout po kartáčku, který má speciální indikační část. Tato bývá většinou jinak zbarvená a použitím vybledne. Například z modré části se stane bílá a to je jasná připomínka toho, že je na čase kartáček vyměnit. Indikační část bývá většinou umístěna ve středu a tak začne blednout jako první. Krajní strany kartáčku totiž nejsou tak namáhány a proto by taková indikace moc nepomáhala.