Zatočte s mužskými bolístkami vhodnou prevencí

Zatímco ženy jsou většinou vnímány jako křehké bytosti, které je třeba chránit a hýčkat, muži se naopak za všech okolností snaží tvářit jako silní, nezdolní jedinci, kteří si poradí s každou těžkostí. Jenže i silnější pohlaví trápí řada zdravotních potíží, kterým by se pánové snadno mohli vyhnout. Stačí jen chtít.

 

Všeobecně se ví, že ženy o sebe pečují více než muži. A to nejen po vzhledové stránce, ale i po té zdravotní. Snaží se žít zdravě, stravovat se vyváženěji, nepodceňují rizika a náznaky zdravotních potíží. Muži to často naopak hážou za hlavu a problémy řeší až ve chvíli, kdy je skoro pozdě. Přitom existují zdravotní potíže, se kterými se často potýkají a přitom nemusejí. Patří mezi ně třeba chrápání. Nebo pálení žáhy. A nebo jiné obtíže, které se pro ně ale snadno mohou stát jen nepříjemnou vzpomínkou.

 

Za chrápání může nadváha

Mnoho žen se v noci budí kvůli chrápání svých partnerů. Zdá se to jako banalita, jenže pro muže to může znamenat první z příznaků budoucích vážných zdravotních problémů. Je totiž dokázáno, že kdo chrápe, u toho je zvýšené riziko postižení mozkovou mrtvicí nebo nemocí srdce. Příčinou chrápání může být přitom například špatně narostlá nosní přepážka, jíž lze chirurgicky opravit či odstranit. Stejně tak často chrápou obézní lidé, kterým často pomůže zhubnutí – s ním zmizí i tento problém. A když vás netrápí ani nadváha ani přepážka? Zkuste alespoň snížit příjem alkoholu, vyhýbat se kouření a spát v jiné poloze než na zádech.

 

Pálení žáhy jako příznak nemoci

I když tato potíž občas potrápí i ženy, většinou se projevuje spíš u mužů. Pálení žáhy sice není nic příjemného, ale většinou mu nepřikládáme přílišnou váhu. Což bychom ovšem měli, protože se může jednat o jeden z příznaků gastroezofageální refluxní choroby. Řešením je opět zavedení zdravého životního stylu, zhubnutí a omezení konzumace alkoholu.

 

Nemoci srdce a kůže

Rakovina kůže je velký strašák. A stejně tak nemoci srdce. To, že se častěji projevují u mužů než u žen, je opět dáno prevencí. Muži se častěji vystavují slunečním paprskům bez náležité ochrany, opalovací krémy vynechávají, stejně jako pokrývky hlavy, pracují v létě bez trička a častěji se tak spálí. Po mnoha letech toho mohou hořce litovat. Přitom stačí tak málo – namazat se opalovacím krémem s dostatečným ochranným faktorem.

A i onemocněním srdce, které je častější příčinou úmrtí u mužů než u žen, se můžeme bránit díky zavedení zdravějšího životního stylu, dodržováním správné životosprávy a snahou „něco se sebou dělat“.