3 tajemství testosteronu, o kterých jste dosud nevěděli

O testosteronu se nejčastěji mluví jako o mužském hormonu a obvykle si ho spojujeme s vidinou vysokých svalovců s mužně chlupatou hrudí a ostrými rysy. Tento hormon se ale projevuje ještě mnoha různými způsoby a muži mu vděčí například i za pracovní či sportovní úspěchy. Podívejme se na něj proto podrobněji.

 

Díky testosteronu se hubne

Nejvyšší hladinu testosteronu mají kluci v období puberty, od 40. roku věku ho naopak mužům ubývá. Není se tedy čemu divit, že nejlepší postavu díky němu mají právě mladí muži. Vědci navíc dokázali, že díky tomuhle hormonu můžete zhubnout. Když totiž testosteron podávali obézním mužům, zjistili, že došlo k výraznému úbytku tuku v oblasti jejich břicha. Nicméně ženám se tato „léčba obezity“ příliš nedoporučuje, protože u žen způsobuje zvýšená hladina testosteronu hrubnutí hlasu, zvětšování klitorisu, růst ochlupení a vypadávání vlasů.

 

Ničí mozkové buňky a sdrce

Dopovat se testosteronem ve vidině svalů a štíhlé postavy není ideální. Vědci totiž také prokázali, že pokud máme testosteronu dlouhodobě příliš, zapříčiňuje odumírání mozkových buněk. Což ale neznamená, že při jeho nízké hladině jich naopak přibývá – v takovém stavu na ně totiž žádný vliv nemá. Stejně tak je testosteron nebezpečný pro starší a ne zcela zdravé muže. Pokud podstoupí takzvanou testosteronovou terapii ve snaze zvýšit si množství tohoto hormonu v těle, hrozí jim kardiovaskulární potíže.

 

Zvyšuje úspěch

Může se to zdát neuvěřitelné, ale když se na to podíváme z vědeckého hlediska, logiku to má. Muži, kteří mají více testosteronu, jsou totiž prý úspěšnější. A to ať už v oblasti sportovních výkonů nebo třeba ve vydělávání peněz. Své o tom vědí například byznysmeni, u kterých bylo prokázáno, že po úspěšném obchodě jim hladina testosteronu v krvi výrazně stoupá. A stejně tak ti, kteří měli už ráno vyšší hladinu tohoto hormonu, vydělali během dne více a byli úspěšnější než ti s nižší hladinou hormonu. Čím to je? Testosteron v mužích podporuje agresivitu, ale i chuť riskovat, takže jdou odhodlaněji do nebezpečí a nejistých situací.