Strašák jménem bradavice. Jak s nimi zatočit a netrpět?

Kdo je někdy měl, ví, co je to za peklo. Nejdřív se objeví jedna malá, nenápadná bradavička. Pokud není na příliš viditelném místě, možná nad ní jen mávnete rukou a neřešíte ji. Jenže najednou jich máte nespočet. A co s nimi? Vložíte se do rukou lékařů nebo zkusíte samoléčbu? Ne každý způsob je bezbolestný a účinný.

 

Běžně se k odstraňování bradavic používá buď vypalování kapalným dusíkem, nebo se chirurgicky vyřezávají. Tyto metody jsou sice účinné, ale mnoho lidí se orosí už jen při té představě. Bude to bezpečné? Bude to bolet? Co všechno to obnáší? Stojí to vůbec za to? Nemluvě o našem přirozeném strachu z „bílých plášťů“. A tak často při objevení bradavic saháme po babských radách a způsobech, nad kterými odborníci leckdy kroutí hlavou. A můžeme si jimi i ublížit a způsobit si jizvy.

 

Česnek, bylinky, pilování

Ačkoliv odborníci doporučují odstraňování kapalným dusíkem, což vám na počkání provedou na kožním oddělení a po jedné či dvou aplikacích by bradavice měly zmizet, mnoho lidí to nejdřív zkouší podomácku. Doporučuje se nakrájet na plátky česnek a tím si bradavice potírat. Stejně tak si můžete plátky česneku přilepit na bradavice náplastí a nechat je tak působit dlouhodoběji. Někdo spoléhá na pilníček a zkouší je pilovat, aby zmizely. Leckdo sahá i po bylinkách. Z těch doporučovaných, které by měly fungovat, se často hovoří o vlaštovičníku, respektive o blahodárných účincích jeho šťávy. A nebo můžete sáhnout po dusičnanu stříbrném a vatovou tyčinkou si bradavice potírat. A tak dále.

 

Jizvy na těle i duši

Pokud saháte ve strachu z doktorů po samoléčbě, měli byste mít na mysli, že nemusí zafungovat. I když máte bradavic hodně, je třeba odstranit především tu prapůvodní, mateřskou, která způsobuje jejich množení. A to se vám doma nemusí povést. Rozhodně nesahejte po noži a jiných ostrých nástrojích, mohli byste si nadělat více škody než užitku. A i po ostatních odstraňovacích metodách vám na kůži mohou zbýt nehezké jizvy. Nemluvě o tom, že bradavice se vám na těle mohou objevovat dál. Je to často marný boj, kterým si jen ubližujete. Ideální je zajít se poradit alespoň do lékárny. A nebo sebrat odvahu a vyrazit ke kožnímu lékaři. Vězte, že jsou mnohem horší věci než vypalování či odstraňování bradavic.