Meloun nepomáhá jen při dietě, chrání také srdce

 

I když už je léto pryč, na této červené vodní bombě si můžete pochutnávat stále. A vlastně byste i měli. Podle amerických vědců, kteří se studiem melounů podrobně zabývali, nám tahle výborná zelenina prospívá v mnoha různých ohledech. V první řadě obsahuje spoustu vitaminů – hlavně vitaminy A, C a B6, ale najdeme v něm také velké množství vlákniny. Kromě toho má vysoký obsah antioxidantů a je v něm draslík. Co je ale nejdůležitější, obsahuje dvě velmi nezbytné aminokyseliny, které chrání naše zdraví – L-citrulin a L-arginin.

 

regulace tlaku

Aminokyselina L-citrulin je pro naše tělo naprosto nezbyná, protože spolupomáhá vytvářet oxid draselný v těle. A ten je třeba k regulování našeho krevního tlaku. Takže pokud jí máme dostatek, tak se náš krevní tlak udržuje v normálu a nebezpečně nestoupá. L-citrulin podle odborníků pomáhá bránit rozvinutí hypertenze (a ta je přitom jednou z hlavních příčin závažných kardiovaskulárních problémů, zejména pak často zapřičiňuje mrtvici). Přitom neexistuje lepší přírodní zdroj této aminokyseliny než je právě červený vodní meloun.

 

Tablety tolik nefungují

Možná jste se s aminokyselinou  L-citrulin setkali i ve formě tablet. A skutečně se prodává i ve této formě. I jimi se američtí vědci při svém výzkumu zabývali a zjistili, že pokud si L-citrulin budete dopřávat takto, má sice podobné účinky, ale nese to s sebou i určitá rizika a nevýhody. Po těchto prášcích se totiž mnoha lidem dělá nevolno a trpí průjmy. Po konzumaci melounu vám přitom nic takového nehrozí, takže proč si kazit zdravý životní styl pojídáním zbytečných tabletek, když to jde mnohem chutněji?