Ach, ty zuby. Co si počít s protivnými osmičkami?

 

Takzvané moudráky rostou až v dospělosti, nejčastěji mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem věku (odtud také pochází jejich lidový název). Jedná se o klasické stoličky, které měly význam hlavně pro naše prapředky, kteří často v nejrůznějších situacích přicházeli o zuby a osmičky jim obvykle zůstávaly nejdéle – a měly za úkol nahradit ty chybějící. Jenže díky evoluci se naše ústa o něco zmenšila, a když nám začnou v dospělosti růst osmičky, často je to víc problém než radost. Jejich růst bolí, způsobují nám mnoho bezesných nocí a nikdo nám nezaručí, že vyrostou dobře a budou nám k užitku. Často tomu bývá spíš naopak – způsobují tolik problémů, že se jich raději dobrovolně vzdáváme, než abychom dál trpěli.

 

Křivení zubů a záněty

I když si jen málokdo nechává rád trhat zuby, u těchto děláváme výjimku. Stomatolog dokáže ještě před jejich objevením z rentgenových snímků určit, jak porostou a jestli se nám k ostatním zubům vůbec vejdou. Leckomu rostou křivě, a jak tlačí na vedlejší stoličky, způsobují pokřivování ostatních, již narostlých zubů. Připadně se při jejich prořezávání můžeme dočkat nepříjemných zánětů, když se nám kousky potravy dostávají do jejich váčků a tam pak zhnisají. Bolest pak často připomíná angínu, mnohdy nám způsobují i teplotu, zkrátka není o co stát. Proto se mnozí z nás raději rozhodnou pro radikální krok a zbaví se jich.

 

Trhání před prořezáním

 

Pokud stomatolog odhalí, že osmičky rostou nebo budou růst špatně, není nad čím váhat. Seberte odvahu a nechte si je vytrhnout. To, co vám jinak způsobí, vám za to opravdu nestojí. Trhání sice není nic příjemného, ale dělá se pod lokálním umrtvením. A pokud vás děsí i to, můžete požádat o celkovou narkózu. Zubů moudrosti se můžete zbavit ještě před jejich prořezáním, to většinou dělá zubní chirurg, který rozřízne dáseň a nevyrostlý zub vypáčí z kosti. Počítejte pak s párdenní neschopenkou, nutností ledovat si ústa a nemožností kousat na operované straně. Ideální jsou výplachy odvarem z heřmánku, na škodu není ani pojídání zmrzliny. Po týdnu se vytahují stehy a vše je brzy zase v pořádku. Tak se nebojte, dodejte si odvahu a dopřejte si zase krásný úsměv bez bolesti a strachu o svůj budoucí vzhled.