Mléko není jen zdravé, zachovává nám i mládí

 

V obchodech se leckdy na pasterizované mléko díváme skrz prsty a váháme, jestli je opravdu tak zdravé, jak se tvrdí. A jestli je to vůbec mléko. Není ředěné vodou? Je v něm vůbec nějaký vápník? Není to prostě jen bíle obarvená voda? Nemusíte mít strach, realita je taková, že mléko je skutečně mléko, i když to rozhodně není to, co se čerstvě nadojí od krav. Ale věřte, že pokud byste se rozhodli pít čerstvě nadojené mléko, nedělalo by to vašemu zažívání vůbec dobře, na to si naše těla už dávno odvykla. Takže méně tučné varianty z obchodů jsou mnohem lepší volbou.

 

Vápník, vitaminy, spermie

Na výběr máme ze tří základních variant – plnotučného, polotučného a nízkotučného mléka. Liší se obsahem mléčného tuku, který je při výrobě z nadojeného kravského mléka odstraňován a používán k výrobě dalších mléčných produktů. Zvolit můžeme také čerstvé mléko, prodávané obvykle v PET lahvích, které je „poctivější“. Ale všechna mléka mají jedno společné – jsou velmi prospěšná pro naše zdraví. Obsahují totiž vitaminy D, B1 a B12 a hlavně vápník, který je důležitý pro naše svaly a pevnost našich kostí. Kdo pije od dětství málo mléka, toho ve vyšším věku mnohem častěji ohrožuje osteoporóza.

Pití mléka v dětství je základ, protože tehdy naše tělo dokáže zužitkovat až padesát procent přijatého vápníku (v dospělosti je to už jen 20 procent). V mléce je navíc obsažen i selen, který zpomaluje procesy stárnutí. A muži by neměli mléko opomíjet, když se snaží o potomka – mléčné složky, především vápník, mají pozitivní vliv na pohyblivost spermií.

 

Takže na co ještě čekáte? Nalijte si plnou sklenici (která mimochodem energeticky odpovídá půlce jablka) a s chutí do toho.