Cibule jako medicínský zázrak. Co skrývá?

 

Dokážete si představit guláš bez cibule? Nebo bramborový salát bez cibule? Při vůni smažené cibulky se leckomu sbíhají sliny v očekávání nějaké laskominy. A cibule je skutečně zdravou potravinou, i když pravda, že většinou ji přidáváme do naprosto nezdravých jídel. Když ale saháme po červené cibuli, je to často s cílem přidat ji do nějakého salátu nebo jí nějaký pokrm speciálně vylepšit. A sahat bychom po ní měli rozhodně mnohem častěji. Důvod odhalili čínští vědci, kteří zkoumali její složení i vliv na lidské zdraví. Právě v Asii se tato odrůda používá mnohem častěji než  u nás a Asiaté zřejmě dobře vědí proč.

 

Cibulí proti cholesterolu

Podle zjištění vědců působí červená cibule blahodárně na naše srdce a celý kardiovaskulární systém. Její hlavní přínos tkví v tom, že dokáže odstraňovat „špatný“ cholesterol a potlačovat jeho vznik. Při výzkumu experti odhalili, že u testovaných subjektům hladina tohoto cholesterolu během dvou měsíců poklesla o pětinu, což je velmi zajímavé číslo. A červená cibule má ještě i opačný efekt, napomáhá udržování dobrého cholesterolu v našem těle a díky tomu chrání naše srdce a pomáhá mu v boji proti možným srdcečním chorobám.

 

Nižší riziko rakoviny

 

Kromě toho vědci prokázali také to, že červená cibule je dobrou prevencí proti nachlazení, a i pokud nastydnete, může vám její zvýšená konzumace pomoci vyléčit se rychleji. Navíc experti také tvrdí, že našli souvislost mezi pravidelnou konzumací této odrůdy cibule a sníženým rizikem vzniku rakoviny žaludku. Podle nich je při konzumaci cibule a česneku riziko vzniku této rakoviny až o 40 procent nižší, než pokud se jim v potravě vyhýbáte. Takže zřejmě stojí zato kupovat červenou cibuli častěji než dřív a budete rázem mnohem víc fit.