Vitamin E může prodloužit život

 

Odborníci zabývající se Alzheimerovou chorobou neustále hledají způsoby, jak pacientům postiženým touto nemocí alespoň nějak ulevit, případně jak co nejefektivněji zpomalit její průběh. Při svém bádání se dostali i k detailnímu průzkumu působení vitaminu E na lidský organismus. A výsledky jejich výzkumu jsou ohromující.

 

Zázračná látka

Všeobecně se má za to, že pokud se předávkujeme vitaminem E, může to být velmi riskantní a život ohrožující. Odborníci to přesto zkusili – vzali několik stovek lidí trpících Alzheimerovou chorobou a jedné části z nich podávali denně 2 000 MJ (mezinárodních jednotek) vitaminu E. Druhé části skupiny dávali namísto vitaminu placebo. A čekali na výsledek. Podstatné pro ně bylo, že ve vitaminu E je obsažena látka alfa-tokofero, v jejíž pozitivní účinky doufali. A ty se také dostavily.

 

Zpomalení nemoci

 

Výsledkem studie bylo, že u těch, kteří užívali nadměrné dávky vitaminu E, došlo ke zpomalení postupu Alzheimerovy choroby, a to o více než šest měsíců (oproti skupině lidí, která dostávala placbo). A přesto, že je užívání 2 000 MJ vitaminu E nebezpečné, došlo u první skupiny také ke snížení úmrtnosti. Přesto vědci nedoporučují, aby kdokoliv sám od sebe začal užívat nadměrné množství tohoto vitaminu – tento postup je vždy nutné konzultovat s lékařem a řídit se jeho radou, protože jinak si můžeme víc ublížit než pomoci. Přesto jsou výsledky této studie závratné a mnoha trpícím lidem přinesou novou naději v boji s jejich nemocemi.