Batolata jsou chudokrevná a strádají. Kvůli nám

 

Dokud je dítě kojené, získává v mateřském mléce vše, co potřebuje ke svému překotnému vývoji a růstu. Jenže jakmile ho matka odstaví, jeho výživa se radikálně změní. A i když se velmi snažíme dopřávat mu vše, aby mělo dostatek živin a všeho, co k růstu potřebuje, nedaří se nám to. I když mu dáváme hodně zeleniny a ovoce, volíme pestrou stravu, dohlížíme na pitný režim – podle odborníků malým dětem do třech let věku schází především železo a vitamin D. A to naší vinou.

 

Málo mléka

Čím to? Lékaři při svých výzkumech zjistili, že jakmile jsou děti odstavené od mateřského mléka, dostávají už jen minimum klasického mléka. Čtvrtina dětí ve věku od dvou do tří let prý nedostává mléko vůbec. A to ani to kravské. Zbylé sice ano, ale většinou mnohem méně, než potřebují. Přitom takhle malé dítě by mělo denně vypít okolo 300 mililitrů mléka. Díky této dávce dostane do těla dostatek vápníku, železa a vitaminu D. To vše potřebuje ke správnému růstu a vývoji. Pokud má něčeho nedostatek, může se růst zpomalit, díte může být chudokrevné, je unavené, trpí nechutenstvím, je náchylnější k nemocem. Ve výsledku mohou trpět i jeho kosti, nejhorším důsledkem je pak vznik křivice.

 

Batolecí mléko je lepší

 

Jelikož děti překotně rostou, potřebují denně až čtyřikrát větší dávku železa než dospělý člověk – a dvakrát více vitaminu D. Tyto nároky nepokryje ani pití klasického kravského mléka. Proto odborníci doporučují dávat malým dětem takzvané batolecí mléko, které pokryje výživové nároky batolat. Výroba batolecího mléka je také mnohem hlídanější než výroba běžného mléka, takže v něm nejsou žádné bakterie ani nic, co by malým dětem mohlo uškodit.