Usmívejte se, bude se vám lépe žít

 

Kdo má dobrou náladu, usmívá se a je nabitý pozitivní energií, je mnohem produktivnější a úspěšnější než věčně zachmuření a naštvaní lidé. A má to své opodstatnění. Když se usmíváme, používáme určité obličejové svaly, které vysílají signál našemu mozku. Díky tomu se do těla začínají vyplavovat hormony serotonin a endorfin, tedy hormony štěstí, které nás zaplaví dobrou náladou a zaženou smutek. Máme chuť do života a jsme odhodlaní jít do všeho a postavit se všemu. A odborníci tvrdí, že stejně to funguje, i když se do úsměvu donutíme – nemusíme mít náladu usmívat se, ale pokud se překonáme, náš mozek nepozná, že mu „lžeme“ a efekt je velmi podobný. A co víc, úsměv je nakažlivý – pokud se na někoho usmíváme, většinou se začne usmívat také, je to zrcadlový efekt, takže i ostatní lidé se díky tomu začnou cítit lépe. A nás tohle rozdávání dobré nálady přece nic nestojí.

 

Smích jako lék

Stejně tak odborníci tvrdí, že smích je lék. Pokud se smějeme, nabije nás to pozitivní energií a má to dobrý vliv nejen na naši psychiku, ale i na naše tělo. Podle vědců a lékařů smích dokáže zmírňovat bolest, pomáhá v boji s rakovinou a prý pomáhá léčit třeba i rýmu a nachlazení. Stejně tak jsou ti, kdo se často usmívají a smějí, odolnější vůči stresu, méně často trpí depresemi. A dokonce prý pomáhá léčit mozek – nejen po mozkových příhodách, ale je pro něj přínosný za všech okolností. Jak je to možné? Když se smějeme, dýcháme zrychleně a zvyšuje se náš tep, takže se mozek začne mnohem víc prokrvovat a okysličovat.

 

A ještě jedno pozitivum – smích snižuje tvorbu zubního kazu, protože když se smějeme, tvoří se nám v ústech více slin, které odplavují nečistoty ze zubů. Takže do toho, smějte se a ochráníte si nejen zdraví, ale i zdravý rozum, a zachováte si duševní pohodu.