Večeříte správně? Víme, kde děláte chyby

 

V první řadě si řekněme, že mezi obědem a večeří bychom si měli dopřát svačinu. Nejen proto, že odpoledne jsme většinou více aktivní a tělo potřebuje dodat energii, ale hlavně proto, že mezi obědem a večeří je dlouhá časová prodleva. A pokud si svačinu nedáme, trýzní nás vlčí hlad a večer se bezhlavě vrhneme do ledničky. A průšvih je na světě.

 

Vyváženě, s přílohou nebo pomazánkou

Správná večeře by měla být vyvážená, pestrá a bohatá na živiny, abychom se v noci nebudili hlady. Podle odborníků by se v ní měly vyskytovat jak bílkoviny, tak komplexní sacharidy, ale i nějaké tuky. Pokud jsou pro vás tyto pojmy španělskou vesnicí, dejme si pár příkladů. Vhodnými sacharidy mohou být třeba těstoviny, rýže či pečivo. Sáhnout můžeme po libovém mase, rybách, neměla by nám na talíři chybět zelenina.

Velkou chybou je jíst jídlo bez přílohy. Pokud se nesnažíme drsně zhubnout, nikdy bychom se o ni neměli ochudit, aby naše jídlo bylo komplexní. Ale nemusíme jíst pořád dokola to samé – ideální večeří je třeba zdravá pomazánka, jejímž základem je například tvaroh. Pomazánky můžeme různě obměňovat dle své fantazie, mazat je můžeme na nejrůznější druhy pečiva, zdobit je zeleninou či čerstvou natí a nadchnout tak celou svou rodinu.

 

Polévka neuškodí

Pokud se vám nechce dělat s pomazánkou, dejte si k večeři klidně polévku – i to je plnohodnotné jídlo. A nešetřete na sobě, dietologové doporučují k večeři alespoň 400 mililitrů polévky, přičemž by měla být pořádně hutná. Dejte do ní rýži či rýžové nudle, zeleninu, nebojte se udělat ji z poctivého masového vývaru či vývaru z kostí. Přihodit do ní můžete luštěniny, kroupy, pohanku či ovesné vločky. Zkoušejte a obměňujte, zvlášť v chladných dnech vám přijde k chuti.

 

A hlavně, nevěřte mýtům, že večeřet můžete maximálně do pěti hodin odpoledne a pak už nesmíte nic jíst. Je to nesmysl. Najíst byste se měli maximálně dvě hodiny před ulehnutím. A pokud volíte brzkou večeři a pak vás trápí hlad, nesnažte se mu odolávat. Dejte si klidně druhou večeři, která bude lehká, ale nasytí vás. Sáhnout můžete po jogurtu, ovoci č zelenině, sklenici mléka či kakaa. A nebo si namažte chleba a na něj dejte plátek sýra či šunky. A hned budete spokojenější.