Zápach nohou či z úst může být minulostí

 

Se zápachem z úst je to většinou celkem jednoduché – pokud nás trápí po probuzení, stačí obvykle napít se trošky vody a pach zmizí. Ideální je následně vyčistit si zuby a zajistit si tak svěží dech. Horší to je, pokud si k jídlu dopřejeme česnek či cibuli, to se pak s tím zápachem bojuje mnohem hůře a lepší je dávat si takovéhle lahůdky jen ve skrytu domova, nikoliv před důležitou pracovní schůzkou, pohovorem či rande. Jenže někdy nám páchne z úst bez zjevné příčiny – a to by pro nás mělo být velmi varovným znamením.

 

Infekce v ústech

Tou nejhorší variantou, proč nás trápí zapáchání z dutiny ústní, může být rakovina. Ale většinou to tak hrozné není. Pokud nás trápívá pálení žáhy, můžeme mít v ústech nepříjemný jakoby octový pach, který může nepěkně působit i na naše okolí. Pakliže nás často trápí záněty mandlí nebo jsme prodělali streptokokové onemocnění krku, tak nám z úst kvůli tomu také může zapáchat. A nebo jde zkrátka o jeden z projevů infekce v dutině ústní.

Nemusí se jednat o nějaké hnisající poranění v ústech. Stačí, abychom měli zubní kaz, který si nenecháme vyléčit, a bakterie, které se na něm namnoží, způsobují pach. Stejný efekt může mít, pokud máme na jazyku povlak, který je také živnou půdou pro anaerobní bakterie. Pomoc je přitom snadná – čistit si často jazyk kartáčkem, nechat si spravit zuby nebo poptat se v lékárně po vhodném přípravku.

 

Pach nohou se dá řešit

Někomu nohy nesmrdí, někomu ano. Tak to zkrátka je. Ale tento zápach není nijak geneticky předurčený, můžeme s ním tedy bojovat. Důvodem, proč k zapáchání chodidel dochází, je pocení. Pokud se nám nohy zapotí, což se děje ve velkém teple, případně v neprodyšné obuvi, začnou na nich působit bakterie, které způsobují zápach. Ten je ještě intenzivnější, pokud máme na nohou nějakou plíseň. Řešení je tedy nasnadě – je třeba často si měnit ponožky i obuv, nosit prodyšné boty a nohy „větrat“, ideální je si je i několikrát denně umýt.

 

Pokud to nepomáhá, prodávají se různé spreje do bot, které by zápach měly potlačit. Pakliže nás trápí plísně nohou, pomohou nám přípravky z lékárny, případně ty předepsané lékařem. Pokud si chceme pomoct raději sami a neutrácet, doporučují se koupele v octové vodě nebo namáčení nohou do roztoků připravených z vody s přidanou vhodnou desinfekcí.