Chutná vám tonik? Měli byste vědět, v čem je chinin nebezpečný

Nechceme vás rozhodně děsit nebo odrazovat od pití toniku. I nám chutná - i třeba ve spojení espresso tonic. A zajímalo nás, co je zač ten chinin, kterému tonik vděčí za hořkou chuť. Právě kvůli obsahu chininu se pití toniku nedoporučuje těhotným ženám, malým dětem nebo lidem, kteří mají problémy se srdcem. Chinin se sice používá i jako léčivá látka, ale ve velkém množství naopak škodí a může být nebezpečný.

Chinin se používá jako lék

Ale hezky popořádku. Chinin znali již jihoameričtí indiáni jako lék. Extrahovali ho z kůry chinovníku, který je právě v jižní Americe hodně rozšířenou rostlinou. Indiáni ho používali jako lék, který snižuje horečku. Chinin ale také zároveň působí proti parazitům v krvi a je známý jako lék proti malárii. Chinin také tlumí bolest a zpomaluje srdeční tep. Díky tomu i snižuje krevní tlak. K jeho dalším pozitivním účinkům patří léčba nočních křečí, které mohou mít zejména starší lidé.

Léčivý účinek chininu se využívá v medicíně celosvětově i dnes. Na rozdíl od minulosti už ale doktoři vědí, že přílišné množství chininu neléčí, ale naopak škodí.

Čtěte také: Jehličnany prospívají zdraví a léčí

Velké množství chininu škodí

Vedlejší účinky přilišné konzumace chininu se projevovaly už u 200 - 300 mg přijatých dospělým člověkem. U dětí nebo u nenarozených dětí je toto množství mnohonásobně nižší. Právě proto se nedoporučuje konzumace nápojů s obsahem chininu, včetně oblíbeného toniku, těhotným ženám a dětem. Chinin se navíc přes mateřské mléko snadno dostane do těla kojence. Pro úplnost - smrtelná dávka chininu pro dospělého člověka se uvádí mezi 8 - 10 gramy. 

U nápojů platí přísné limity i pro množství chininu

V potravinářství naštěstí platí přísné limity - pro aromatizaci nealkoholických nápojů mohou výrobci použít maximálně 75 mg chininu na kilogram nápoje. U alkoholických nápojů je pak limit 300 mg chininu na kilogram nápoje.

Skutečný obsah chininu se v nápojích od různých výrobců pohybuje přibližně mezi 28 až 79 mg na litr, což odpovídá 27 až 75 mg chininu na kilogram.

Čtěte také: Jsou umělá sladidla v cole bez cukru bezpečná?

Vedlejší účinky konzumace chininu

Po vypití sklenice toniku bychom díky potravinářským limitům neměli pociťovat vedlejší účinky. Ty se dostavují jen při konzumací vyššího množství nebo při dlouhodobé konzumaci chininu. Mohou být nejen nepříjemné, ale dokonce i zdraví nebezpečné. Mezi "lehčími" vedlejšími účinky byly zaznamenány bolesti hlavy nebo hučení v uších či nevolnost. K těm vážnějším pak patří i trombocytopenie, což je dramatický pokles množství krevních destiček. 

Není se čemu divit, že předepisování chininu k léčbě nočních křečí bylo v USA právě kvůli vedlejším účinkům zakázáno v roce 2010. Stejně tak, že nápoje obsahující chinin nejsou doporučovány pro konzumaci těhotným ženám a dětem.

Čtěte také: Mají proteinové doplňky nějaké vedlejší účinky?

A abychom nekončili smutně, pokud si příště objednáte tonik někde v baru, kde mají UV světlo, využijte toho. Tonic díky obsahu chininu pod ultrafialovým světlem světélkuje. 

Nezapomeňte, že u toniku platí o to více oblíbené rčení "všeho s mírou".

Článek publikován 11.12.2017, aktualizován 29.4.2019