Cukroví v číslech: spočítejte si, kolik letos přiberete

Na Vánoce se bez cukroví obejde jen málokdo. I když ho nespořádáte moc, přece jen tu a tam jistě něco uzobnete. Jenže i tou troškou do sebe dostáváte obrovské množství kalorií. Podívejme se proto, jak kaloricky bohaté jsou různé druhy cukroví, které je nejhorší a čím nezdravé mlsání nahradit.

To, že je vánoční cukroví nezdravé, tuší asi většina z nás. Teď je přesně to období, kdy se většina žen i mužů pouští do pečení, a i když se snažíme udržet si zdravou linii, o Vánocích vyjdou většinou všechny naše snahy vniveč. Po svátcích se pak divíme, že jsme přibrali dvě či tři kila a přitom jsme jen občas něco ochutnali, ale bylo to přece jen pár kousků! Jenže i těch pár kousků je neskutečná kalorická bomba.

100 gramů, čtvrtina energetického příjmu

Kolik kousků cukroví je sto gramů? Obvykle moc ne, většinou kolem deseti, a to zvládneme sníst, ani nevíme jak. Přitom ve sto gramech poctivého domácího vánočního cukroví se skrývá tolik kalorií, že jde zhruba o čtvtinu průměrného denního energetického příjmu běžného člověka. Chcete vidět konkrétní čísla?

Sto gramů průměrného cukroví se rovná energetickému příjmu 2 200 kilojoulů, což je kolem 525 kilokalorií. Nadpoloviční většinu (tedy 56 gramů) obvykle tvoří sacharidy, zhruba polovina z tohoto množství jsou pak cukry. Tuků je ve sto gramech okolo 30 gramů, bílkovin pak jen minimum.

Pokud se z hlediska tohoto množství podíváme na konkrétní druhy cukroví, tak:

  • linecké cukroví se rovná zhruba 2 150 kilojoulům, což je necelých 515 kcal
  • medvědí tlapky nám dodají 2 600 kJ, což je 626 kcal
  • kokosové kuličky mají téměř 2 100 kJ, tedy přes 500 kcal
  • ořechy se rovnají bezmála 2 400 kJ, tedy 573 kcal
  • vosí hnízda jsou z hlediska příjmu přes 2 100 kJ, tedy přes 500 kcal

Radši ovoce

Jak je vidět, vánoční cukroví je dost zákeřné. A přitom ho právě přes Vánoce sníme tucty - cukroví k Vánocům prostě patří. Takže pokud se nechcete během svátků omezovat a dobrotám marně odoláváte, už když se teprve pečou, máme pro vás jedinou radu – najezte se do sytosti a spokojenosti a pak si dejte jasné stop a začněte se hýbat. Jinak ta získaná přebytečná kila neshodíte.

A pokud se vám do sportu nechce? V tom případě se zkrátka musíte hlídat, ideálně se před pečením cukroví dostatečně najíst a zobat jen minimálně. Případně mějte po ruce sušené či kandované ovoce a jiné zdravější pochutiny.

Článek publikován 12.12.2017, aktualizován a doplněn 18.12.2019