Nedaří se vám hubnout? Může za tím být stres

Proč nehubnu?

Skrytými příčinami neúspěšného hubnutí mohou být např.:

  • znečištěné prostředí, ze kterého se do těla dostávají škodliviny a ovlivňují chod organismu
  • nepravidelný režim jako je třeba práce na směny nebo náhodné ponocování
  • vysoká hladina hluku, např. bydlení u tramvajové nebo železniční trati či u frekventované silnice
  • elektromagnetické záření, zejména pokud je trvalé a silné

Všechny tyto vlivy mohou narušit fungování organismu. Tím v nás vyvolávají stres, podobně jako náročná nebo vyčerpávající práce.

Člověk jako savec je schopen regulovat svou hmotnost a udržovat ji i při menších výkyvech v příjmu potravy. Stejně tak je lidské tělo naučeno hmotnost zvyšovat, pokud se připravuje na hibernaci, resp. období klidu nebo pokud existuje riziko hladovění. Tento mód pro přežití se aktivuje nezávisle právě při dlouhodobém stresu.

Při běžném fungování tělo udržuje jen nízkou hladinu "stresového" hormonu kortizolu. Ráno ho vyplaví z nadledvin větší dávku a v průběhu dne jeho hladina pomalu klesá.

Pokud je člověk vystaven stresu a hladina kortizolu začne kolísat, energie se z krevního oběhu začne rychleji usazovat v tukových buňkách - aktivuje se tak mód pro přežití.

Když jste zrovna na dietě a nedaří se vám právě kvůli stresu hubnout, ačkoliv vše ostatní děláte správně, může to být demotivující. Právě proto je doporučeno stres odbourat - ať už vyhnutím se výše uvedených situací nebo pomocí různých lekcí jógy, masáží a relaxování. Nebo nejlépe samotným sportem, kdy z těla dokážete rychleji vyplavit toxiny a podpořit tak zdravé fungování organismu.

Jak odbouráváte stres vy? Daří se vám efektivně hubnout?