Užijte si Silvestr zdravě a s chutí

Silvestr je obvykle ve znamení bujarých oslav konce starého roku a vítání roku nového, k čemuž neodmyslitelně patří nejen pouštění rachejtlí, ale hlavně alkohol, různé nezdravé dobroty a hlavně kombinování všeho možného i nemožného. Není pak divu, že Nový rok trávíme s bolehlavem a s hlavou nad kbelíkem. Zkuste to letos trochu jinak.

Máte pocit, že když nebudete mít alkohol, poctivé chlebíčky a jednohubky, půlnoční tučný ovar a mísy brambůrků, nebude to ten správný Silvestr? Jste na omylu. Užívat si můžete úplně stejně, akorát pochutiny na vašem slavnostním stole se trochu změní. A i když budou mnohem zdravější, neznamená to, že nebudou výborné. Naopak, můžete jimi ohromit i své hosty, pro které to tak nebude jen další z řady Silvestrů, ale naopak ten jeden nezapomenutelný.

Zdravé chlebíčky

Zapomeňte letos na veku, vlašský či pochoutkový salát a spoustu přesolených uzenin. Silvestrovské chlebíčky mohou vypadat i jinak a mnohem originálněji. V základu si místo veky nakupte bagety na vytvoření jednohubek, případně menší bagetky, které podélně prokrojíte a máte rázem dva chlebíčky. Ideální je tmavé pečivo, celozrnné či vícezrnné, můžete ho různě nakombinovat.

Pak si udělejte pomazánky, případně si některé zdravější můžete koupit už rovnou hotové. Můžete vytvořit tuňákovou (nakrájejte zeleninu a smíchejte ji s konzervovaným tuňákem), pomazánku z červené řepy, udělejte si bylinkové pesto, zdravou variantu bramborového salátu s jogurtem místo majolky, potírejte bagetky sýrem cottage či pomazánkovým kozím sýrem a tak dále. Variant je nespočet, receptů najdete stovky.

Chlebíčky zdobte čerstvou zeleninou, mozzarellou, uzeným lososem, šunkou či sušenou šunkou, můžete na ně dát vařená vejce, light sýr a tak dále.

A pokud netrváte jen na chlebíčcích, zkuste vytvořit různé rolky, ať už sýrové, šunkové či z listového těsta.

Zdravé chroupání

Chipsy jsou klasika, ale přežijete to i bez nich. Nasypejte raději do mističek směsy ořechů, mandle, slunečnicová semínka, japonskou směs nebo zkuste třeba obyčejné mandle předem upražit v troubě.

Zdravé nealko

Pokud si dovedete oslavy konce starého roku představit bez alkoholu, vyzkoušejte různé varianty klasických koktejlů, akorát v nealko verzi. Těmi potěšíte například i děti a jejich základní ingredience (džusy a minerálky) potěší zase vaši postavu. Oblíbená je také nealko varianta klasické boule – naplníte mísu nakrájeným čerstvým či kompotovaným ovocem, běžně ho zalijete vodkou a po několika hodinách ještě vínem. Pokud tvrdý alkohol nemusíte, zasypejte ho cukrem, nechte odležet a pak přelijte vínem. A nebo ovoce zkrátka jen zalijte oblíbeným džusem, vychlaďte a servírujte.