Používáte balzám na rty? Možná si jím ubližujete

Pro mnoho žen je balzám na rty nepostradatelným inventářem jejich kabelek. Když ho výjimečně zapomenou doma, jsou skoro jako šílené, pořád musejí myslet na své vyprahlé rty, nedokážou se soustředit a touží jen po tom hřejivém pohlazení balzámu. Jenže to už je špatně a rtům takhle jen ubližujeme.

Balzám na rty je výbornou pomůckou – ale zlým pánem. Pokud ho používáme s rozumem a jen tehdy, když máme rty skutečně suché či rozpraskané, je to výborná věc a skutečně pomáhá a uleví nám. Jenže mnoho lidí, zvláště pak žen, po něm sahá pravidelně a zbytečně. Zkrátka si jím rty natírají už téměř automaticky, aniž by to skutečně potřebovaly. Že na tom nevidíte nic špatného?

Právě že to špatné je, protože podle vědců si takovýmhle konáním ubližujeme. Rty si totiž na tuto přehnanou péči snadno zvyknou a jakoby zlenivějí. Přestanou se snažit o vlastní hydrataci, protože jim ji dopřáváme uměle. A pokud si je pak pár hodin nenamažeme, strašně rychle vyschnou, protože zkrátka nejsou schopny zvlhčit se samy.

Lanolín pomáhá

Odborníci nám rozhodně balzámy na rty nechtějí upírat, ale doporučují přemýšlet nad nimi. Pokud nechcete, aby vaše rty zlenivěly, používejte je skutečně jen tehdy, když je to potřeba. Pakliže už jste ve fázi, kdy vás chytá hysterický záchvat pokaždé, když balzám nemáte po ruce a rty vám praskají téměř před očima, máte stále ještě šanci na záchranu. Ale nebude to snadné – zkrátka musíte chvíli trpět, nechat si rty přirozené a suché, ničím je nenatírat a donutit své tělo, ať se o ně opět začne starat samo. A to se skutečně stane, jen to musíte pár dní přetrpět.

Pokud je to pro vás noční můrou, zkuste sáhnout aspoň po přirozenějším balzámu na bázi lanolínu.

Ten totiž rty neprodyšně neuzavře, nechává je dýchat a ty se tak mohou zvhčovat i samy.