Tuňák v konzervě - na co si dát pozor

Tuňáka v konzervě zná opravdu každý, kdo se někdy zajímal o stravu při sportu, hlavně při posilování. Maso tuňáka obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, tedy základ pro stavbu svalové hmoty, dále omega-3 mastné kyseliny důležité pro zdraví krevního oběhu a vitamíny skupiny B.

Jako část zdravé dietní stravy je tuňák velmi vhodný, ale nesmíme zapomenout, že konzumace i tohoto masa má některé negativní dopady. Až budete v obchodě dumat, po které konzervě s tuňákem sáhnout, i zde platí základní pravidlo - číst, co je psáno na obalu.


Přínosy

Zdravé cévy

Maso z tuňáka v konzervě obsahuje omega-3 mastné kyseliny - kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Tyto esenciální mastné kyseliny jsou pro tělo nezbytné, ale tělo si je nedokáže samo vytvořit, proto je potřebuje přijímat v potravě. Obě jsou podstatné pro správný průběh životních procesů v organismu, zdraví buněčných stěn, nervů, oka, imunity a srdečně-cévního systému. Mají také významnou roli v procesu zapamatovávání.

Hubnutí

Maso konzervovaného tuňáka obsahuje minimum sacharidů, ale maximum bílkovin. Takové jídlo je podstatné při dietě v rámci stravy zacílené na zdravé a rychlé hubnutí.

Zdravý (HDL) cholesterol

Jedním z vitamínů skupiny B, obsažený v tuňákovém masu, je niacin. Ten se přímo podílí na uržování hladiny "dobrého" HDL cholesterolu v krvi - niacin v játrech zabraňuje odbourávání HDL cholesterolu z krve.


Zdravotní rizka

Obsah rtuti

Do masa tuňáka se rtuť dostává ze znečištěné mořské vody. Tuňák v konzervě tak může obsahovat její malé množství také. Rtuť je pro organismus toxická už v malém množství, proto se nedoporučuje konzumovat tuňáka a mořské ryby z nekontrolovaných chovů, které nejsou testovány na přítomnost škodlivých látek.

Sůl

Jako u většiny konzervovaných výrobků, i u tuňáka používají výrobci jako konzervant sůl. Ta může být příčinou vysokého krevního tlaku. Při výběru tuňáka v konzervě tak hledejte ty výrobky, do kterých podle složení nebyla přidána sůl.

Dusitany

Někteří výrobci používají dusitany jako ochranu masa před nákazou některými nebezpečnými bakteriemi. Nejznámější je bakterie C. botulinum, která produkuje botulotoxin - jed, který dokáže v malém množství paralyzovat nervy.

Pokud výrobci použijí dusitany jako ochranu masa, sice vám nehrozí zdravotní rizika z nakaženého masa, ale musíte počítat s tím, že dusitany jsou obecně karcinogenní a mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Bisfenol A

Tato zdraví škodlivá látka se používá často při výrobě konzerv. Podle posledních výzkumů má vysoký obsah bisfenolu A vliv u mužů na erekci a ejakulaci, u všech pak na vznik abnormalit při buněčném vývoji.