Celulitida není banalita. Co s ní?

Je strašákem většiny žen, řada z nás se s ní snaží marně bojovat a pokoušíme se ji maskovat. Celulitida neboli pomerančová kůže ale není jen estetický problém, může nám totiž zapřičinit i zdravotní potíže.

Nejprve si krátce shrňme, co to celulitida vlastně je a jak vzniká. Objevuje se ve chvíli, kdy se podkožní prostor na některém místě našeho těla začne plnit velkým množstvím tukových buněk. Cévy v daném místě jsou utlačované, nedochází v nich k dostatečnému proudění krve a tkáň se tak začne vrásnit. Kvůli tomu vzniká takzvaná pomerančová kůže, a to zejména na bocích, hýždích a stehnech.

Celulitida se objevuje nejčastěji ve chvíli, kdy během krátké doby hodně přibereme. Stává se to těhotným ženám, při menopauze, ale většinou je na vině zkrátka špatná životospráva a nedostatek pohybu.

Od estetiky k bolestem

Řada z nás má za to, že celulitida je sice nehezká, ale nijak nám neškodí. To je ovšem omyl. Toto „onemocnění“ má totiž čtyři fáze. V první fázi ji sice máme, ale téměř nevidíme (kůži musíme v daném místě cíleně stlačit, aby byla viditelná). V pozdější fázi ji už pouhým okem vidíme, zejména na jasném světle. Ve třetím stadiu je celulitida viditelná za všech okolností, ale ještě nejde o problém ohrožující zdraví. To je až čtvrté stadium, kdy postižená místa začnou otékat, bolí a kůže už je velmi vážně poškozená. Což už není žádná legrace a je nejvyšší čas vyhledat lékaře.

Nejlepší je prevence

Pokud vás trápí celulitida, ale nechcete dospět k poslední fázi, je na čase s tím něco začít dělat. Řešením je rázná změna životního stylu – začnete se hýbat, jezte zdravěji a pravidelně, zkrátka zhubněte a dopřejte své kůži zase svobodu bez utiskování tukovými buňkami. Sáhnout můžete i po speciálních kosmetických přípravcích s obsahem kofeinu, guarany či s extraktem z mořské řasy Fucus Vesiculosus. Můžete si zajít také na lymfatické masáže, případě zvolit vakuové masáže. Ty lze doporučit i jako prevenci. A jako všude, i zde platí, že prevence je lepší než jakákoliv léčba.