Recept: Lahodné máslové sušenky

Co potřebujeme?

  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžička citronové kůry (my použili 1 sáček citronového cukru)

Jak na přípravu?

Příprava je naprosto jednoduchá. Všechny ingredience smíchat a vypracovat hladké těsto.  Máslo při přípravě povolí, proto je potřeba těsto před dalším zpracováním nechat "odležet" a ztuhnout - buď tradičně cca 2 hodiny v lednici nebo trochu švindlovaně v mrazáku asi 30 minut.

Mezitím si pomoučíme vál a jakmile je těsto tužší, vyválíme plát cca 3 mm tlustý. Z něj pak vykrajujeme sušenky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech.

Samotná doba pečení je poměrně krátká - troubu předehřejeme na 160 stupňů a za 12 minut můžeme sušenky vyndavat. Necháme trochu vychladnout na plechu (horké sušenky jsou na manipulaci ještě příliš křehké) a po vychladnutí můžeme ochutnat.

Náš tip: když si připravíte z rozehřáté čokolády a másla polevu, stačí máslové sušenky po vychladnutí namočit a nechat ztuhnout. A hned máte polomáčené sušenky.

Dobrou chuť!