Co když cvičení bolí?

Ze všech stran slyšíme, že bychom měli pravidelně cvičit a hýbat se, posilovat, jíst úplně jinak, než jsme zvyklí. Jenže cvičení není vždy bezbolestné a někdy vám cviky mohou ublížit víc, než tušíte.

Jak poznat, že je něco špatně?

Je jasné, že když se po hlavě vrhneme do cvičení a přeženeme to, druhý den nás všechno bolí. Svaly a šlachy jsou namožené, sotva chodíme a při představě dalšího cvičení na nás jdou mdloby. Proto se říká, že bychom měli začít s pohybem postupně, nejprve se pořádně protáhnout a hlavně to nepřehánět. Jen tak nás to neodradí a budeme pokračovat den za dnem, až nakonec zjistíme, že se bez pohybu nedokážeme obejít a naše tělo ho po nás přímo vyžaduje. Jenže tohle je ideální stav.

Mnoho lidí totiž na vlastní kůži zažívá, že cvičení často hodně bolí. A to je špatně.

Zranění z přetažení

Nemusíte při běhání zakopnout a upadnout, abyste se zranili. Ke zranění může dojít nečekaně, přímo v průběhu cvičení. Stačí, abyste své svaly namáhali přespíliš, přetáhli je a natržený sval či šlacha jsou otázkou vteřiny. S touhle bolestí si pak sami neporadíte a musíte vyhledat lékaře.

Pokud tedy znenáhla cítíte v průběhu cvičení ostrou, bodavou bolest, okamžitě přestaňte a nesnažte se dané místo rozcvičit. Pokud to uděláte, může dojít i k poranění kloubů. Pokud vám nepomůže ani následný klid, vyhledejte pomoc odborníka.

Bolavý zánět

Někde je chyba i ve chvíli, kdy vás tělo bolí i několik dní po cvičení. Bolest pociťovaná jeden či dva dny po náročném cvičení je normální a měla by se zmírňovat. Pokud trvá tři dny a déle a je stále intenzivní, jde často o takzvanou svalovou horečku. Ta vzniká, pokud se ve svalech při cvičení objeví drobné trhlinky a vznikne v nich tak zánět. Zánětlivý proces trvá několik dní. V mírnější formě postihuje především ty, kdo začínají cvičit a přeženou to. Ale pokud je silný, může vám bolest zabránit třeba i vstát z postele.

Odborníci doporučují zvýšit příjem tekutin i kvalitních bílkovin a hlavně hodně odpočívat, aby se tělo zase dalo do pořádku. A hlavní je poučit se pro příště.