Přejídáte se? Možná jen má vaše tělo žízeň

Mluví-li se o přejídání, často se nám v mysli objeví obrazy monstrózně obézních lidí, kteří do sebe cpou páté přes deváté. Jenže přejídat se může kdokoliv – stačí třeba začít po vydatném obědě shánět něco sladkého nebo chtít si jít ještě přidat. Ale možná za tu neodolatelnou chuť může něco jiného než hlad.

Kdo se snaží hubnout a drží dietu, nebo kdo jí podle rad expertů na zdravou výživu, je částo trýzněn neodolatelnou chutí na další, nezdravější jídlo. A i když dodržujeme takový jídelníček, že zkrátka nemůžeme mít hlad, protože přece jíme pravidelně, přesto nás to svádí a lačný mozek nás navádí k nepravostem.

Sem tam něco uzobneme, dáme si větší porci, než bychom měli, dopřejeme si nezdravější jídlo, než máme v plánu – a pak se s heknutím svalíme na gauč a uvědomíme si, jak jsme přeplácaní a jak je nám těžko. A přesto se příště k přejídání necháme zlákat znovu.

Proč tomu nedokážeme odolat? Odpověď může být poměrně překvapivá.

Nedostatek tekutin

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. A v případě přejídání to potvrzují i odborníci. 

Pokud jsme dehydratovaní, má tělo málo tekutin a snaží se je nějak získat. Jenže když nejsme zvyklí dost pít, nemusí nám dojít, že máme žízeň, a tak začneme shánět jídlo, i když máme pocit sytosti. Tělu tak dodáme i trochu tekutin a je spokojené – méně spokojení jsme pak my, protože tloustneme.

Takže první rada zní: pokud vás začne honit mlsná, nejprve vypijte sklenici vody. Pokud to pomůže, víte, kde byl problém.

Zahnat únavu jídlem

Druhým důvodem, proč se mnoho z nás nesmyslně přejídá, je nedostatek spánku. Když jsme unavení, nemáme dostatek energie a nemůžeme fungovat, jak bychom chtěli. Jenže místo abychom si šli na chvíli lehnout nebo se donutili jít večer brzy spát, raději si uvaříme silnou kávu nebo dáme energetický nápoj. Což je ta lepší varianta.

Mnozí to totiž řeší dopováním se cukrem, tedy že se přejídají sladkým a nezdravým. Tělu tím sice energii dodají a únavu zaženou, ale jen dokud se cukr nespotřebuje a energie nedojde. Takže pak začnou něco na povzbuzení hledat znovu a jejich váha tímto způsobem raketově letí vzhůru. Není proto lepší jít si na hodinku lehnout a nesnažit se únavu zajídat?