Počítat kalorie nebo raději ne?

Ať už se snažíme shodit přebytečná kila, nebo si jen chceme udržet nynější váhu a štíhlou postavu, ze všech stran slyšíme, že bychom si měli hlídat hlavně příjem kalorií. Je to opravdu tak podstatné a neubližujeme si tím náhodou?

Počítání kalorií je ten nejlepší způsob, jak si ohlídat, kolik toho sníme a jestli nejíme moc málo nebo naopak příliš. Z hlavy je to počítání poměrně obtížné, protože zatímco na jogurtech či jiných nakoupených potravinách se o jejich energetické hodnotě dočteme přímo na obalech, když si na talíř nakrájíme ovoce a zeleninu, případně si dáme k obědu kuřecí přírodní plátek s brambory, netušíme, kolik kalorií to vlastně je. Od toho ale existuje nespočet aplikací a kalkulaček, které nám propočítají i takováto jídla. Takže máme vždy přehled. Jenže se naskýtá jedna podstatná otázka – je počítání kalorií opravdu tím nejdůležitějším? A odpověď odborníků je jasná – ne!

Hlídejte si živiny

Je sice hezké, že se z hlediska přijaté energie nepřejídáte, že cvičíte a vyhýbáte se nezdravému jídlu.

Jenže i když máte pocit, že je všechno v nejlepším pořádku, vaše tělo možná strádá. Jak je to možné? Protože mu ve snaze udržet si zdravý životní styl či zhubnout nedodáváte dostatek živin.

Pokud se snažíme hubnout pomocí nějaké diety, možná to i funguje, ale naše tělo strádá. Většina diet je totiž dost striktních a kromě tuků omezují i příjem bílkovin. Právě ty jsou ale pro hubnutí nezbytné, protože tělo je tráví pomalu a máme díky tomu déle pocit sytosti, takže se nepřejídáme. 

Správné maso

Podstatné je neomezovat se v konzumaci masa, tedy toho netučného. Spoustu bílkovin najdeme v kuřecím a krůtím masu, zejména pak v prsou, mnoho jich je také v rybách či telecím a hovězím libovém mase. Dále je vhodné jíst jogurty, nízkotučné sýry a celkově mléčné výrobky. A čemu byste se měli vyhýbat, abyste netýrali své tělo? Rozhodně nejezte konzervy a polotovary, těmi si ubližujeme snad nejvíc.