Test: Je kvalitnější Pribináček, Lipánek nebo Bobík?

Co jsou zač?

Pribináček, Lipánek i Bobík jsou tři pochoutky, jejichž základem je tvaroh a smetana. Všechny značky nabízí vícero příchutí, my se v porovnání zaměříme na pravděpodobně nejvíce známou vanilkovou. Každá z pochoutek je od jiného výrobce, ale všechny tři svou grafikou i reklamou cílí shodně na děti.

V čem jsou stejné?

Všechny tři pochoutky mají stejné tři položky složení. Na prvních dvou místech jsou tvaroh a smetana (Pribináček a Lipánek), resp. smetana a tvaroh (Bobík) a na třetím vždy cukr.

Co se nutričních hodnot týká, u všech tří pochoutek je vždy také nejvyšší množství sacharidů, jen o malinko méně tuku a na posledním místě je množství bílkovin.

V čem se liší?

Složení není stejné

Když se podíváme na kompletní složení všech tří pochoutek, zjistíme, že zatímco Lipánek se připravuje "jen" z tvarohu, smetany, cukru a přírodního vanilkového aroma, zbývající dvě pochoutky mají ingrediencí více - škrob, želatinu a Pribináček navíc i zahušťovadlo xanthan (E415). 

Je tedy otázkou, proč v případě Lipánku jde přichystat pochoutka ze základních surovin, zatímco v případě Pribináčku už je potřeba přidávat zahušťovadla a želatinu. 

Bobík je složením trochu jinde než ostatní dvě pochoutky. Na prvním místě je smetana, které obsahuje celou polovinu. Je tedy logicky potřeba pochoutku více zahustit, a proto se do ní přidává více škrobu a želatiny než u ostatních dvou.

Kompletní složení pochoutek najdete v následující tabulce (zdroj: weby jednotlivých pochoutek):

Lipánek vanilkový Pribináček vanilkový Bobík vanilkový
tvaroh tvaroh smetana 50%
35% smetany smetana tvaroh 36%
cukr cukr cukr
přírodní vanilkové aroma vanilková složka 2,4% (cukr, přírodní aroma a vanilkový extrakt) škrob
  jedlá želatina jedlá želatina
  xanthan syrovátkové bílkoviny
  škrob vanilkové aroma

Nutriční hodnoty 

I tady jsou mezi pochoutkami rozdíly. 

hodnoty na 100 g Lipánek vanilkový Pribináček vanilkový Bobík vanilkový
Energie (kcal) 184 237 240
Tuky (g) 11 16 16,3
- z toho nasycené mastné kyseliny 7,3 11 10,1
Sacharidy (g) 14 17 16,7
- z toho cukry 14 14 15,6
Bílkoviny (g) 7,4 7,1 6,6
Sůl (g) 0,08 0,07 0,1

Nejvíce tučná a sladká pochoutka je Bobík. Kvůli vyššímu obsahu smetany a nižšímu obsahu tvarohu pak také obsahuje nejméně bílkovin ze všech tří pochoutek.

Pro porovnání, 100 g pochoutky Bobík obsahuje jen o 3 kalorie méně než jedna tyčinka Snickers. Podobně je na tom s energetickou hodnotou Pribináček.

Co se obsahu cukru týká, tady jsou pochoutky téměř srovnatelné. Všechny tři obsahují 14 - 15,6 g cukru na 100 g hmotnosti, což odpovídá třem malým nebo 1,5 velkým kostkám cukru. Celkem "nářez", že?

Jelikož se jedná o pochoutky, které primárně cílí na děti, nesmíme opomenout ani množství tuku. Lipánek se svými 11 g tuku na 100 g hmotnosti vychází nejlépe. Pribináček a Bobík pak obsahují 16, resp. 16,3 g tuku na 100 g hmotnosti, což odpovídá 34 - 47% celkové denní doporučené dávky tuků pro děti ve věku 1 - 4 roky! A to je už pořádná porce. Podle dostupných informací je doporučené denní množství tuku pro děti ve věku 1 - 4 roky 35 - 47 gramů a pro děti 4 - 7 let staré pak 45 - 60 gramů.

Pokud tedy dětem dopřáváte tyto pochoutky, hlídejte si i to, jak velkou porci dětem dopřáváte.

Shrnutí

S ohledem na složení a nutriční hodnoty vychází nejlépe Lipánek. Vyrábí se jen za použití čtyř surovin. Z porovnávaných tří pochoutek je nejméně tučný a naopak obashuje nejvíce bílkovin. 

Pribináček a Bobík mají až o 30% vyšší energetickou hodnotu než Lipánek a zároveň jsou mnohem tučnější.

Nejhůře s ohledem na nutriční hodnoty vychází Bobík. Je to právě z toho důvodu, že v jeho složení převažuje smetana nad tvarohem (je více tučný) a právě proto je potřeba ho při výrobě více zahustit.

Pokud se rozhodnete dětem dopřát jednu z těchto pochoutek, mějte na paměti, že se jedná o sladkosti v pravém slova smyslu. Proto je potřeba ohlídat, jaké jejich množství dětem dopřáváte. Nenechte se zmást reklamou, která vždy prezentuje jen to, co vám prezentovat chce (jak jsou pochoutky skvělé pro děti a že se jich nemusíte bát).