V těhotenství zapomeňte na manikúru, saunu i barvení vlasů

Ženy o sebe obvykle pečují více než muži, a tak si nedokážou představit život bez pravidelné náštěvy kadeřnice či kosmetického salonu. Mnohé si oblíbily manikúru a pedikúru, některé se zamilovaly do umělých nehtů. Jenže když otěhotní, najednou jsou bezradné. Mohou tyto zkrášlující procedury dál s čistým svědomím podstupovat nebo jimi ohrozí své dítě?

Jakmile žena otěhotní, setká se s celou řadou dosud nepoznaných zákazů a výstrah. To, co se zdálo naprosto běžné a samozřejmé, najednou nesmí dělat. Když například dostane rýmu, neměla by si kupovat klasický sprej do nosu, ale jen mořskou vodu. Stejně tak nesmí v jakékoliv podobě konzumovat některé druhy bylin, o lécích ani nemluvě. Jenže s tím se těch devět měsíců nějak přežít dá. Horší to je s otázkou zkrášlování, protože i když se to zdá na první pohled jako malichernost, některé běžné procedury skutečně nenarozenému dítěti ublížit mohou.

Barvení vlasů vynechte

Jen málokterá žena má dnes svůj přirozený odstín vlasů, většina si vlasy nechává barvit. V těhotenství by to ovšem měla oželet. A když už se bez barvy skutečně nedokáže obejít, měla by to vydržet alespoň v období prvních třech měsíců. Nejbezpečnější variantou je pak henna. Většina klasických barev je totiž plná chemikálií, které skrz pokožku hlavy pronikají do našeho těla. A navíc je při barvení i dýcháme.

Manikúra ano, umělé nehty ne

Běžná manikúra by pro dítě neměla být větším rizikem, i když i zde se doporučuje zajít si na ni až po prvním trimestru. Manikérka by měla mít sterilní nástroje a neměla by stříhat kůžičku kolem nehtů. Podobné je to i s pedikúrou. Na co by těhotné ženy měly rovnou zapomenout, jsou akrylové nehty. Chemikálie v nich obsažené, stejně jako lepidla, mohou podráždit kůži, způsobit alergii a vdechování kyanoakrylátu při aplikaci nehtů také není zrovna to nejlepší.

Sauna ani horká koupel

To, že by těhotné neměly chodit do sauny, je celkem známým faktem. Ale měly by se nadměrnémuteplu vyhýbat celkově. Odborníci proto nedoporučují ani horké koupele, protože jimi dochází ke zvyšování tělesné teploty. Totéž platí i o pobytu na slunci, kdy je třeba chránit se kvalitním opalovacím krémem a nepřehřívat se. A na solárium raději ani nemyslete.