Trápí vás "madla lásky"? Poradíme, jak se jich zbavit

Co jsou madla lásky?

Pokud vám toto označení není příliš familiérní, hned vysvětlíme. Jedná se o tuk, který se usazuje v oblasti nad pasem. Představte si, že na sobě má člověk kalhoty "bokovky". Madly lásky se označuje právě ten tuk, který na bocích a na břiše "přetéká" přes kalhoty.

Proč se tuk usazuje právě v madlech lásky?

K masivnímu rozšíření problému s usazováním tuku v oblasti boků a břicha dochází až v posledních desetiletích. Můžou za to pravděpodobně tři hlavní faktory - nadbytek nesprávného sezení, nezatěžování jádra těla pohybem a strava.

Lidé právě v posledních desetiletích opustili ve velkém práce i činnosti, které předtím po staletí každý den vykonávali, aby si zajistili obživu. Zatímco po staletí lidé trávili většinu dne lovem, sběrem, později při práci na poli nebo statku nebo ženy starostí o děti a celou domácnost či stavení, dnes maximum činností vykonávají stroje. A lidé při svém zaměstnání nejčastěji sedí - ať už při ovládání strojů, řízení nebo v kancelářích. Hýbat se už není při práci to hlavní. 

Při všech možných denních činnostech - práce na poli, sběr, lov, práce v továrnách, ale i při nošení vody, nošení dětí, úklidu domu pomocí koštěte a hadru, člověk zatěžoval celé tělo včetně svalů jádra těla. Tuk tak neměl moc šancí se usazovat v oblasti pasu, kde pracovaly a vyrovnávaly rovnováhu po celý den zejména šikmé břišní svaly a zádové svaly. 

V dnešní době místo sběru plodin, práce na poli a lovu jen zajdeme do obchodu nebo si objednáme dovoz nákupu domů přes internet. Domácí práce pomáhá vykonávat myčka, pračka a sušička, ale i robotické vysavače nebo roboti na čištění oken.

Téměř celý den v práci nebo i později doma prosedíme, a to často v nesprávné poloze. Ochabování svalů kolem páteře, zádových svalů a šikmých břišních svalů pak zapříčiňuje to, že tuk, který tělo do oblasti boků dopravuje, se nemá jak "spálit". Svaly v této oblasti skoro vůbec nezatěžujeme, tak není potřeba využívat zdroje energie. 

Nesprávné sezení také může zapříčinit změny tvaru páteře, a tím se pak některé svaly v oblasti boků přetěžují a jiné zase nejsou zapojovány vůbec. Tuk se pak kvůli tomu ukládá rychleji právě zde.

A i pokud po sezení v kanceláři jdete do posilovny, nemusíte si s madly lásky výrazněji pomoci. Většina mužů se totiž snaží cvičit zejména svaly na rukou a prsní svaly. I když k tomu přidají sklapovačky na břicho, pořád nezapojují svaly jádra těla, které by správné cviky uvítaly mnohem více

Strava je kapitola sama pro sebe. V kombinaci se sedavým způsobem života a stresem v zaměstnání často volíme "rychlá" jídla plná chuti a energie pocházející z tuků a cukru. Není divu, že se pak taková strava promítá právě do vzhledu našeho těla.

Jak se zbavit madel lásky?

Vrátit se k starodávnému způsobu života nemusíte. Zbavit se tuku v oblasti boků a břicha můžete poměrně jednoduše, jen musíte být na sebe přísní.

Začněte posilovat svaly jádra těla. To je základ a není to přitom složité. Různé balanční cviky na bosu nebo míčích jsou dobrým startem. Cviky s vlastní vahou (poctivé kliky, dřepy, výpady, přítahy na hrazdě a další) jsou pak pro jádro těla perfektní. Při sedavém zaměstnání je potřeba je zařadit co nejčastěji a kompenzovat tak tělu pohyb, na který je stavěno.

Při sedavém zaměstnání si rozhodně ohlídejte, jestli sedíte správně - tedy vyrovnaní, nepokřivení nebo podivně opření. V dnešní době by neměl být problém pořídit si i správně tvarovanou židli nebo - v lepším případě - i stůl s nastavitelnou výškou. Pro začátek ale ulevte páteři třeba tím, že se každou hodinu na pět minut postavíte (a třeba se půjdete projít). S tím můžete začít ihned.

Stejně tak můžete okamžitě začít se změnou jídelníčku. Stačí jen začít přemýšlet o tom, co během celého dne jíte a pijete a najít si taková jídla, která vám budou chutnat a zároveň budou nutričně vyvážená. Mrkněte se i na naše články o hubnutí, které vám jsou připraveny pomoci.

Jak bojujete s madly lásky vy?